Indická společnost vyvinula průlomovou terapii. Léčba nádorů zlevní desetinásobně

Léčba rakoviny (ilustrační foto)

Léčba rakoviny (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Carl June a Michel Sadelain si půjdou 13. dubna v Los Angeles pro Breakthrough Prize in Life Sciences za vývoj takzvané CAR-T terapie. Nemusí to trvat dlouho a pojedou do Stockholmu pro Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. Jejich léčba už dnes zachraňuje po celém světě tisíce životů a je příslibem pro daleko širší uplatnění. Jen kdyby nebyla tak drahá.

Článek původně vyšel na vtm.zive.cz

Samotné léčebné buňky stojí pro každého pacienta mezi 370 tisíci a 530 tisíci dolarů (až 12,4 milionu korun). K tomu je zapotřebí připočítat i náklady na hospitalizaci, léky atd. A je jasné, že všichni potřební tuto léčbu nedostanou z jednoho jediného důvodu: „Nejsou peníze.“

Teď se snad blýsklo na lepší časy všem, kdo tuto léčbu potřebují. Indická biotechnologická společnost ImmunoACT vyvinula vlastní CAR-T terapii NexCAR 19, která je bezpečnější a k tomu desetkrát levnější. Je k mání za 30 až 40 tisíc dolarů (méně než jeden milion korun). I to je hodně, ale indická firma pracuje usilovně na dalších vylepšeních, která cenu patrně srazí ještě níž.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!