Je digitalizace riziková? Buďte o krok napřed před možnými hrozbami

Zdroj: Solitea

Digitalizace je nejen trendem posledních let, ale v současné době hlavně nutností. Ačkoliv je spojovaná s mnoha pozitivy, má i své stinné stránky. Digitální svět s sebou totiž přináší určité hrozby a rizika.

Situace, která poslední dva roky ovládla celý svět, změnila podobu práce z klasické kancelářské na hybridní. Lidé si více zvykli využívat online prostor a většina komunikace, přenosů dat a dalších úkolů probíhá elektronicky. Vzniká tak prostor pro hackerské skupiny, které jsou stále sofistikovanější. Ve většině případů jde o dva typy útoků - krádež nebo zneužití dat neoprávněnou osobou a odepření přístupu k datům, což následně může zapříčinit  ochromení provozu společnosti.

Moderní hackeři jsou stále vynalézavější

Hackeři mohou požadovat velké množství peněz, ale ani ty nejsou zárukou, že se k ukradeným datům opět dostanete. V horším případě hacker citlivé dokumenty společnosti následně zveřejní na přístupných webových stránkách, případně se pokusí kompromitovat společnost prostřednictvím médií. „Ve firmách se často setkáváme s názorem, že jsou pro hackery příliš malé nebo nezajímavé. Jde však o velký omyl. Virtuální zabezpečení by mělo být alfou a omegou jak pro malého živnostníka, tak pro obrovský korporát,” vysvětluje Peter Gajdošech, odborník v oblasti IT ze společnosti Solitea.

Solitea

Zrcadlení dat nestačí

Lze se útokům vyhnout? Prevencí je dobré zálohování dat. Přestože bývají cloudová řešení vysoce zabezpečená, nikdy nevíte, s jak zkušeným hackerem budete mít tu čest. Do cloudu může proniknout přímo přes váš počítač a k datům se už nikdy nemusíte dostat. Podle odborníka ze Solitey se mnoho lidí mylně domnívá, že data na cloudu jsou zálohovaná. To není úplně přesné – cloud pouze takzvaně data zrcadlí na dvou nezávislých geolokacích. Zrcadlení sice chrání před různými hrozbami, ale ne před krádeží dat. Gajdošech proto doporučuje mít vedle cloudu i dodatečnou zálohu. Správce sítě by ji měl mít u sebe na zálohovacím médiu či v jiném cloudu.

Často se však nevědomky vystavujeme rizikům sami. Čechy nejčastěji ohrožuje tzv. spyware, který krade přihlašovací údaje. Můžeme se s ním setkat v přílohách nevyžádaných emailů, na nezabezpečených webových odkazech nebo v různých vyskakovacích oknech lákajích na nereálnou výhru. „Kvalitní antivirus je nutnost. Zejména ten, co dokáže ochránit počítač před malwarem a phishingem. Další formou ochrany je zabezpečení firemní i domácí sítě kvalitním routerem s firewallem se schopností vytvořit bránu, přes niž do počítače nic nepronikne. A v neposlední řadě by se měl zajistit firemní přístup do sítě VPN, ideálně s vícestupňovým bezpečným ověřením pomocí náhodně vygenerovaného kódu.” uzavírá Peter Gajdošech ze Solitey.