Jízda na konvergované architektuře aneb dejte sbohem tradičním serverům

Jízda na konvergované architektuře aneb dejte sbohem tradičním serverům

Jízda na konvergované architektuře aneb dejte sbohem tradičním serverům

Servery jsou srdcem dnešních služeb. Nejsou vidět, ale jejich správná volba hraje velkou roli ve fungování, dostupnosti a případné expanzi firem. Pořizovací cena serverů mnohdy i v Česku dosahuje čísla s pěti až šesti nulami v základních modelech. Ani české společnosti ale nejsou pozadu za celosvětovými trendy a přesouvají se od tradičních serverových architektur k novým, konvergovaným, které poskytují lepší pružnost, efektivitu a kvalitu IT služeb.

Trend neustálého zvyšování výkonu v čím dál tenčích tělech, který v posledních letech vidíme u notebooků či chytrých telefonů, lze stejně dobře pozorovat i v oblasti serverů. Dříve servery vyžadovaly spoustu místa v tzv. rackových skříních, kde se měří velikost na U jednotky. Ty představují jeden slot, přičemž běžný server pro provoz webových aplikací zabíral až 8 slotů. S tím se pojila například také uzavřenost architektury či integrace systému připravených na zakázku. Dnešní konvergovaná řešení však přinášejí mnohem strategičtější přístup k IT a počítají s rozvojem do budoucna, ať už jde o infrastrukturu, operace, aplikace nebo služby.

V oblasti konvergované architektury je Dell průkopníkem. Svůj revoluční přístup ukázal už v polovině roku 2013, kdy představil konvergovaný server Dell PowerEdge VRTX. Mezi výhody je právě jeho velikost, které kombinuje přednosti „velkých“ serverů do menšího balení a v základu nabízí vše, co je pro fungování potřeba, tedy i storage či networking. Má mnohem méně kabelů a zároveň nabízí jednoduchost v podobě předem nakonfigurovaných řešení. VRTX nevyžaduje složité chlazení jako rackové servery a investice do něj je tedy i několika násobně menší. Díky své velikosti a požadavkům na správu může být umístěn v kanceláři pod stolem a nikoho nebude rušit ani hlukem. Míří tak na menší pobočky velkých společností a malé a střední podniky na trhu. Další přírůstek do konvergované rodiny přišel na konci roku 2014. Platforma PowerEdge FX2 zaplnila poslední část skládačky díky cílení na datová centra. FX2 definitivně zbořila hranice mezi tradičním a novým IT světem. Šlo o modulární a škálovatelnou platformu, která vycházela vstříc zákazníkům po stránce použitelnosti i dostupnosti, jelikož rovnou integrovala serverové úložiště a síťové prvky.

PowerEdge FX2 dnes

Jelikož je platforma PowerEdge FX2 modulární, poskytuje dostatek prostoru pro rozšíření, vždy je navíc nabízena s nejnovějšími komponentami. Aktuálně nejzásadnější rozšíření nabízí plnohodnotný konvergovaný switch, který je založený na technologii Force10 i s možností připojit SAN (Storage Area Network). Force10 představuje technologii připravenou na budoucnost v oblasti sítí pro datová centra. To, co fungovalo dříve, není již na dnešní či budoucí technologie aplikovatelné. Trendy směřují k automatizaci, jednoduchosti a škálovatelnosti. Síť tedy musí v případě potřeby například poskytnout dostatečnou kapacitu pro bezproblémový přesun virtuálních strojů napříč datovým centrem, aniž by to jakkoliv ovlivnilo výkon ostatních běžících procesů. Tomu jde na ruku aktuálně dostupné rozšíření. Díky přítomnosti Force10 technologii nabídne konvergovaná architektura PowerEdge FX2 potřebný výkon pro požadavky podobného rázu. Výhody této architektury plynou také ze zhuštění, které nabízí. Názornou ukázkou je tradiční architektura s velikostí 8U, obsahující nezbytné prvky pro běžný provoz. Vedle toho pak PowerEdge FX konfigurovaná se stejnými požadavky, která ale vyžaduje dvakrát méně místa. Celkově tak na menším prostoru poskytne to, co tradiční architektura, a dle interního měření společnosti Dell, které vychází z ceníkových cen, pak i velké snížení pořizovacích nákladů. Pro společnosti, které stále fungují na tradičních architekturách, je PowerEdge FX2 vhodným spojencem pro přestavení zažitých standardů. Za mnohem nižší náklady si mohou firmy pořídit konvergovanou architekturu, která je škálovatelná a modulární a je připravena i na budoucí výzvy.

Foto nahoře: „Tradičně vs. Konvergovaně – ukázka vychází z interního měření společnosti Dell na základě ceníkových cen“