Kaprain dokončil převzetí Mafry a Synthesie, souhlasily všechny antimonopolní úřady

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka se stala vlastníkem mediální skupiny Mafra, firmy Londa provozující rozhlasové stanice a pardubické chemičky Synthesia. Skupina oznámila, že k tomu získala souhlas všech pěti antimonopolních úřadů, které transakci posuzovaly. U společností Mafra a Londa předpokládá Kaprain, že příprava strategie jejich dalšího rozvoje zabere několik měsíců.

Kaprain firmy převzal ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Dohodu o prodeji Kaprain a Babišův koncern Agrofert oznámily začátkem loňského září. Pražák koupí rozšiřuje svůj záběr v chemickém průmyslu, protože Kaprain vlastní ústeckou Spolchemii. Do médií Pražákova skupina dosud neinvestovala. „Vzhledem k tomu, že se pro skupinu Kaprain jedná o první akvizici v mediální oblasti, detailní zorientování se a následná příprava strategie dalšího rozvoje těchto společností zaberou několik měsíců,“ uvedl Kaprain.

Souhlas s převzetím společností Mafra, Londa a Synthesia vydaly antimonopolní úřady v České republice, na Slovensku, v Německu, Rakousku a Turecku. Český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mimo jiné odmítl námitku, která se týkala trhu s nitrocelulózou, zmínil Kaprain. „Akvizicí pardubické Synthesie rozvíjíme naše dosavadní působení na evropském trhu speciální chemie a stáváme se jedním z nejdůležitějších hráčů v regionu,“ uvedl Pražák.

Synthesia Pardubice se zabývá výrobou produktů pro odvětví nátěrových hmot a tiskových barev nebo barviv pro textilní, papírenský a kožedělný průmysl. Vyrábí také nitrocelulózu, oxycelulózu a řadu organických a anorganických chemikálií. Agrofertu patřila od roku 2002. Spolchemie ze skupiny Kaprain patří mezi největší výrobce pryskyřic v Evropě a má silnou pozici ve výrobě nátěrových hmot. Součástí Kaprainu je také tradiční slovenská chemička Fortischem.

Všechny tři zmíněné chemické společnosti zaměstnávají dohromady téměř 3500 lidí a mají obrat téměř 20 miliard korun, z čehož jde drtivá většina na export, upozornil dnes Kaprain. Očekává, že budoucímu rozvoji Spolchemie a Synthesie pomůže také spolupráce jejich výzkumných ústavů. „Získané areály nám umožní případnou výstavbu nových provozů v rámci speciální chemie,“ podotkl ředitel Spolchemie Daniel Tamchyna.

Mafra vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro nebo týdeníky Téma a 5plus2. Je provozovatelem serverů iDnes.cz, Expres.cz nebo portálu s jízdními řády Idos.cz. Provozuje také hudební televizi Óčko a virtuálního operátora Mobil.cz. Předloni snížila ztrátu na 85 milionů korun ze 113 milionů o rok dřív. Společnost Londa je provozovatelem rádií Impuls a RockZone.