Kaspersky Lab: Krádež dat je výnosný byznys. Chraňte se!

Kaspersky Lab

Kaspersky Lab

Eugene Kaspersky založil jednu z největších antivirových společností před patnácti lety. Dle zprávy IDC z loňského roku je Kaspersky Lab v současnosti největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě a řadí se mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.

Letos firma vstoupila i na český trh, spustila český online obchod na www.kaspersky.cz a zároveň představila českou verzi svého vlajkového produktu pro domácí uživatele Kaspersky Internet Security 2013 i podnikového Kaspersky Endpoint Security 8.0. Kaspersky Lab hodlá svou pozici na českém trhu výrazně posilovat. V prostředí zavedených domácích značek to sice nebude jednoduché, ale v portfoliu má i odborníky vysoce ceněné produkty.

Například technologie Automatic Exploit Prevention zvítězila v nezávislém testu laboratoře MRG Effitas. Ta testovala deset produktů – program, který je součástí Kaspersky Internet Security 2013, byl jediným, který dokázal účinně bránit počítač před všemi 13 simulacemi nejrůznějších nebezpečných zneužití. Díky plné kompatibilitě s Windows 8 se stává vhodným řešením pro operační systém Microsoftu, jehož Security Essentials nedávno výrazně pohořely v testech německé organizace AV-Test.org.

S rostoucími možnostmi přístupu na internet díky chytrým telefonům nebo tabletům by se uživatelé měli chránit daleko obezřetněji. Pro kybernetické zločince je totiž krádež dat výnosným byznysem. David Emm, britský bezpečnostní analytik Kaspersky Lab odhaduje, že za ukradený sken pasu mohou utržit až 500 korun, za přístup do e-mailu téměř 400, za každý infikovaný počítač nebo laptop asi 60, za detail kreditní karty 190, za login na sociální síť jako například Facebook skoro 4 tisíce a nový pas na základě ukradeného skenu může vynést přes 19 tisíc korun. Bezplatné antivirové nástroje přitom dle zkušeností expertů nedokážou ochránit kybernetickou bezpečnost tak, jako profesionální antivirový software.