Když šéfuje stroj. Decentralizované autonomní organizace si razí cestu světem

Do povědomí veřejnosti se koncepce DAO dostala díky projektu ConstitutionDAO, což je autonomní organizace založená v listopadu 2021 za účelem nákupu originálu ústavy Spojených států z roku 1787.

Do povědomí veřejnosti se koncepce DAO dostala díky projektu ConstitutionDAO, což je autonomní organizace založená v listopadu 2021 za účelem nákupu originálu ústavy Spojených států z roku 1787. Zdroj: profimedia.cz

Firmy bez výkonného ředitele v lidské podobě jsou novým trendem v prostředí krypto firem.
Curve je governance token decentralizované burzy Curve Finance.
3
Fotogalerie

Auta bez řidičů, firmy bez šéfů – i tak by se dal popsat svět budoucnosti. Do prostředí amerických firem dorazil v posledních letech trend takzvaných decentralizovaných autonomních organizací DAO (viz rámeček pod článkem – pozn. red.). Místo výkonného ředitele v nich zastává počítačový program, který rozhoduje o tom, zda firma investuje do projektu nebo třeba odmění zaměstnance.

Pravidla a záznamy transakcí DAO jsou uloženy v blockchainu. „Jakmile jsou splněny předem stanovené podmínky, program spustí určitou akci. O změnách tedy nerozhoduje člověk na vrcholu hierarchie, ale stroj. Jakékoli změny ve stanovených podmínkách mohou provést pouze členové DAO, přičemž všechny změny je nutné veřejně odhlasovat,“ shrnuje podstatu fungování DAO Martin Tremčinský, doktorand Institutu sociologických studií FSV UK, kde se  dlouhodobě věnuje výzkumu bitcoinu.

Do povědomí laické veřejnosti se koncepce DAO dostala díky projektu ConstitutionDAO, což je autonomní organizace založená v listopadu 2021 za účelem nákupu originálu ústavy Spojených států z roku 1787. Od sedmnácti tisíc účastníků se jí na nákup podařilo vybrat 47 milionů dolarů, přes miliardu korun.

Pravda, ConstitutionDAO aukci nevyhrála, ale upoutala pozornost světových médií k existenci autonomních organizací. V současnosti existuje kolem dvou stovek DAO, jejichž celková hodnota přesahuje deset miliard dolarů a celkový počet členů se pohybuje kolem dvou milionů.

„Jedním z důvodů, proč se DAO za posledních 21 měsíců staly tak populárními, je jejich přístup ke spolupráci a transparentnosti. Zatímco většina DAO se angažuje v krypto- a blockchainovém byznysu, jejich důraz na decentralizaci by se mohl využít i v prostředí firem z jiných odvětví, které se chtějí zaměřit na komunitu a transparentnost,“ vysvětluje Pavel Matveev, šéf firmy Wirex, která nabízí službu kryptopeněženky.

Čím více mincí, tím více moci

Míra spolupráce a zapojení členů DAO do chodu organizace záleží podle Tremčinského na celkovém nastavení. „Nejčastěji DAO kopírují rozhodovací procesy, které fungují v běžných firmách bez decentralizace. Nejběžnější jsou firmy s automatizovaným akciovým systémem, kde si akcie kupujete v podobě takzvaných governance coinů. Čím více jich dotyčný má, tím více má rozhodovacích pravomocí,“ vysvětluje.

Členem se tak může stát prakticky kdokoli s tím, že si koupí žeton, který je pro dané DAO unikátní. Tyto žetony slouží jako doklad hlasovacího práva při rozhodování o aktivitách sdružení, které může mít různé účely – investice, distribuci dat, budování sbírky umění, cokoli, na čem se členové dohodnou.

VIDEO: Kryptoměna ethereum. Co to je? 

Video placeholde
• Videohub

Existují i firmy, které fungují jako družstva, kde se zaměstnanci podílejí na rozhodování o celkovém směřování firmy. „Jedním z případů fungujících jako družstvo je dOrg, kde jsou rozhodovací pravomoci přidělovány na základě množství práce, kterou člověk pro firmu odvede. Jsou sami programátorskou komunitou, jež pomáhá jiným firmám implementovat DAO do podnikání,“ popisuje Tremčinský.

V roce 2019 se dOrg stala první DAO firmou legálně uznanou na území Spojených států. „Americký stát Vermont totiž nově umožňuje DAO fungovat jako společnosti s ručením omezeným a dává tak případnou možnost majetkového vypořádání,“ dodává.

V Česku zatím působí jediná DAO nazvaná BohemianDAO. Funguje jako nadační fond, který podporuje lokální projekty v segmentu programovatelných peněz. „Jsme dobrovolné společenství vizionářů, filantropů, uživatelů a fanoušků decentralizovaných financí a dalších subjektů, kteří jsou ochotni podpořit svými penězi dobrou věc, vzdělávat lidi ve finančním systému budoucnosti,“ prohlašuje organizace, kde jeden hlasovací podíl člena vyjde na sedm tisíc korun. Nadace zatím udělila jeden grant. Téměř sedmdesát tisíc korun získal spolek Holky v kryptu, který provozuje informační osvětu v oblasti kryptoměn. „DAO může být skvělý nástroj, jak vytvořit organizaci snesitelnější pro lidi – místo na hierarchii, cukru, biči a na manažerské kontrole se staví na sdíleném smyslu, hodnotách, vnitřní motivaci a sebeřízení,“ dodává držitel největšího podílů žetonů společnosti, který vystupuje pod přezdívkou Tree. 

Druhá strana žetonu

Za jednu z hlavních nevýhod DAO označuje Tremčinský bezpečnostní riziko, na které už upozornil příběh zcela první organizace tohoto typu. Vznikla v roce 2016 pod názvem The DAO. Založil ji německý startup slock.it, v zásadě to byl kapitálový fond pro další startupy.

The DAO spustilo crowdfundingovou kampaň, v jejímž rámci mohl kdokoli odeslat své ethery na účet organizace a výměnou za to dostal úměrný počet žetonů. The DAO se nakonec podařilo vybrat v etherech částku odpovídající dnešním 150 milionům dolarů, což přesahuje 3,2 miliardy korun.

Projekt fungoval na bázi odměny za úspěšný projekt. Zájemci mohli The DAO předložit projekt, a pokud zaujal, získat prostředky na realizaci. Investoři v The DAO rozhodovali podle míry vlastněných podílů o vyplacených financích, a pokud byl projekt úspěšný, investice se jim vracela v podílech na zisku.

Kód ale nebyl dokonalý a už v červnu roku 2016 v něm hackeři našli skulinku a vykradli část kapitálu. „Tato událost hodně otřásla důvěrou v decentralizované organizace. Dneska jsou tyto firmy sice mnohem lépe zabezpečené, ale riziko existuje stále,“ konstatuje dopad prvního pokusu o DAO Tremčinský.

Bezpečnost není jedinou stinnou stránkou autonomních firem. „Pokud máme jako společnost problém s odosobněností byrokratických systémů, pak jsou na tom DAO ještě hůře, protože nezahrnují žádný lidský prvek,“ zdůrazňuje.

To může ovlivňovat pracovníky firmy. „Na jedné straně to na zaměstnance může působit osvobozujícím dojmem, protože DAO nabízí jasné a předvídatelné mantinely a známá pravidla. Zároveň představa, že je nade mnou jen stroj, může být odcizující,“ konstatuje.

V neposlední řádě vyvstává otázka neutrality samotných technologií. „Ve společnosti dlouhodobě panuje představa, že technologie jsou apolitické, nestranné a objektivní, ale není tomu tak. Praxe ukazuje, že do technologií vždy jako tvůrci promítáme nějaké existující předpoklady a stereotypy, aniž bychom si to sami uvědomovali,“ vysvětluje. Jaké stereotypy však v sobě ukrývá blockchainová technologie, to podle výzkumníka ukáže jedině budoucnost.

Co je to DAO

Decentralized Autonomous Organization představuje samostatně fungující organizaci reprezentovanou napsaným kódem ve formě smart kontraktů. Kódy jsou veřejně dostupné, takže organizaci řídí transparentní počítačový program. Změny v kontraktech mohou prostřednictvím veřejného hlasování provést pouze členové dané DAO. Členem se investor stává zpravidla nákupem unikátních governance tokenů, které mu také dávají hlasovací právo s vahou úměrnou počtu tokenů.