Microsoft kupuje vývojáře her Call of Duty a Candy Crush za 1,5 bilionu korun

Call of Duty

Call of Duty Zdroj: Profimedia.cz

Activision Blizzard.
2
Fotogalerie

Americká softwarová společnost Microsoft koupí za 68,7 miliardy dolarů (zhruba 1,5 bilionu korun) vývojáře her a vydavatele interaktivního zábavního obsahu Activision Blizzard. Ta mimo jiné vlastní hry, jako je Call of Duty nebo Candy Crush. Akvizice má urychlit růst herní divize Microsoftu, oznámily dnes firmy ve společném sdělení.

„Hry jsou dnes nejdynamičtější a nejnapínavější zábavou na všech platformách a budou hrát klíčovou roli ve vývoji metaverse,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel Microsoftu Satya Nadella.

Poptávka po videohrách během pandemie prudce vzrostla, protože lidé, kteří jsou doma, hrají více her, aby se zabavili.

Transakce je největším převzetím ve videoherním průmyslu. Microsoft nabídl za jednu akcii Activision Blizzard 95 dolarů. To proti páteční závěrečné ceně akcií představuje prémii kolem 45 procent. V pondělí byly akciové trhy v USA kvůli svátku zavřené.

Transakci už schválily správní rady obou společností. Ještě ji posoudí regulační úřady a schválit ji musejí akcionáři Activision Blizzard. Uzavřena by měla být ve fiskálním roce 2023. Bezprostředně po oznámení stouply akcie o 29 procent. 

Nákup ovlivní Game Pass

Microsoft otřásl pilíři herního průmyslu naposledy v září roku 2020, když za 7,5 miliard odkoupil společnost ZeniMax Media a herní vydavatelství Bethesda, jež vlastní práva na značky jako The Elder Scrolls, Fallout, Doom, Wolfenstein a mnohé další. Tituly se brzy objevily v rámci služby Xbox Game Pass, která funguje jako herní obdoba Netflixu.

Game Pass je dostupný nejen na jednotlivých modelech konzole Xbox (Xbox One a Xbox Series), ale i na PC. Díky cloudu je možné streamovat hry na mobilní zařízení s iOS a Androidem, v brzké době se očekává implementace Game Passu přímo do chytrých televizí. Hry spadající do vlastnictví Microsoftu jsou na Game Pass umisťovány souběžně s jejich vydáním a předplatitelé si je tak mohou zahrát za zlomek jejich prodejní ceny.

Vzhledem k portfoliu Activision-Blizzard se mohou majitelé Game Passu připravit na příchod populárních značek jako World of Warcraft, Diablo, Starcraft, Call of Duty, Crash Bandicoot anebo Spyro the Dragon. Množství studií spadajících do vlastnictví Microsoftu se tím výrazně rozšířilo a k práci na značkách se tak mohou dostat další interní studia.

Problematické zboží

Na druhou stranu byl pro Activision-Blizzard minulý rok mimořádně problematický. Na společnost byla podána obří žaloba ze strany státu Kalifornie pro údajně toxické a diskriminační podmínky na pracovišti a sexuální obtěžování, které v jednom případě mělo skončit dokonce sebevraždou. V médiích hojně kritizován je především šéf společnosti Bobby Kotick, kterého mnozí marně vyzívají k odchodu.

Zpráva o odkoupení má ještě jeden zajímavý rozměr. Server Bloomberg ještě v listopadu přinesl zprávu, podle níž vedoucí Xbox divize Phil Spencer zaměstnancům Microsoftu sdělil, že ho situace v Activision-Blizzardu hluboce znepokojuje. Podle deníku tehdy Spencer uvedl, že ,,přehodnocuje veškeré aspekty vztahu se společností Activision-Blizzrad a proaktivně jej upravuje."

Video placeholde
Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007 • MobilMania.cz