Majitelé Supraphonu si vyplatí přes dvacet milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Arbitrarily0: Wikimedia

Jednička na trhu s vážnou hudbou a dvojka v české pop-music je v posledních letech zisková. Přesto snižuje základní kapitál. Valná hromada Supraphonu rozhodla o snížení základního jmění o více než polovinu na 20 milionů. Částku 23,5 milionu tvořící rozdíl mezi původní a aktuální výši jmění si mezi sebe rozdělí akcionáři Zdeněk Kozák a Miloš Petana.

„Důvodem snížení základního kapitálu je skutečnost, že společnost ke své činnosti takto vysoký základní kapitál nepotřebuje,“ uvedl mluvčí Zdeněk Brouček. „Případná výplata se předpokládá během několika následujících let,“ dodal. Snížení proběhne formou vyplacení veřejně neobchodovatelných 94 kusů akcií, každé v hodnotě čtvrt milionu korun.

Majitelé Supraphonu a také Ateliérů Bonton Zlín si tak přilepší v době, kdy se tradiční vydavatelské firmě daří. V posledních letech sice kvůli propadu prodejů nosičů, který jen loni činil zhruba pětinu, tržby mírně klesají, je ale stále zisková. Čistý zisk Supraphonu v letech 2010 až 2013 kolísal zhruba mezi 11 a 16 miliony korun ročně.

Výsledky SupraphonuVýsledky Supraphonu | E15

Na předloňském poklesu tržeb o dvanáct procent na 121 milionů mělo ale vliv i ukončení licenční spolupráce s Warner Music k poslednímu září 2013, neboť firma se rozhodla po čtyřleté pauze vrátit se na český trh a vybudovat opět vlastní zázemí.

Jistou náplastí byl pro Supraphon předloňský nárůst prodejů digitálních titulů o více než polovinu. Výsledky za loňský rok zatím firma nezveřejnila. Supraphon je tradičně nejsilnější v oblasti vážné hudby, kde mu patří dvoupětinový podíl na trhu a pozice lídra trhu. Dvojkou mezi vydavatelstvími je pak v oblasti tuzemské pop-music s více než čtvrtinovým podílem.