Mediálnímu trhu letos dominovaly prodeje Mafry a Ringieru

Nadšení. Andrej Babiš dlouho zachovával zachmuřený výraz. Po oznámení definivních výsledků, ale z něj napětí úplně opadlo.

Nadšení. Andrej Babiš dlouho zachovával zachmuřený výraz. Po oznámení definivních výsledků, ale z něj napětí úplně opadlo. Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Česká média za sebou mají bouřlivý rok. K nejviditelnějším změnám patří změna vlastníků vydavatelství Mafra a Ringier Axel Springer CZ, majitele změnila i internetová společnost Centrum Holdings. Významným faktorem letošního roku byla rovněž nová obchodní politika televize Nova, která dopadla na rozpočty řady mediálních hráčů a kterou provázela i podzimní personální obměna jejího nejvyššího vedení. Vlastnické změny se letos nevyhnuly ani rozhlasovému trhu.

V samotném závěru roku se o titul mediální transakce roku přihlásili podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří oznámili koupi Ringier Axel Springer CZ, vydavatele bulvárních titulů Blesk a Aha! a deníku Sport. Po dřívějším prodeji společnosti Mafra, vydávající celostátní deníky Dnes a Lidové noviny, společnosti Agrofert Andreje Babiše tak šlo o další převzetí domácích médií do českých rukou. Babiš se přitom původně zajímal i o Ringier, z této transakce ale nakonec sešlo.

Sezonu velkých transakcí předznamenala již jarní koupě společnosti Centrum Holdings, provozující portály Aktuálně a Centrum.cz. Economia podnikatele Zdeňka Bakaly tím zároveň odstartovala svou dlouhodobou transformaci, provázenou propouštěním i redukcí titulů. Podobně jako v Mafře, kde se u hlavních deníků změnili šéfredaktoři, se personální rošáda nevyhnula ani Economii. Post generálního ředitele po krátkém působení opustil německý manažer André Warnecke, do nové pozice ředitele redakcí naopak nastoupil Vladimír Piskáček.

Další významnou událostí na vydavatelském trhu bylo převzetí třetiny společnosti Borgis, jež vydává deník Právo a zajišťuje zpravodajský obsah pro portály Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz, internetovou společností Seznam.

Další televizní kanály na trhu

Změnami prošel i televizní trh. Prima a Nova spustily začátkem roku nové stanice Prima Zoom a Telka, po prázdninách přibyly nové programy veřejnoprávní televize Déčko a ČT art. Česká televize u nového projektu zpočátku sklízela kritiku kvůli nižšímu pokrytí, to vyřešila vstupem do dalšího vysílacího multiplexu.

Z obchodního hlediska televizní trh ovlivnila především změna obchodní politiky Novy, která od začátku roku nastavila přísnější podmínky a řada klientů tak přešla ke konkurenční Primě nebo do jiných médií. V druhé polovině roku televize prošla významnými personálními změnami, odstartovanými odchodem Adriana Sarbua, dlouholetého šéfa vlastníka CME. V říjnu následoval odchod Jana Andruška z pozice generálního ředitele Novy, jehož ve vedení vystřídal jeden z nových šéfů CME Christoph Mainusch. Nejvýznamnější událostí konce roku se stalo Mainuschem oznámené zastavení projektu alternativního měření sledovanosti.

Návrat Železného na obrazovky

Na podzim oznámila výraznou personální změnu i Televize Barrandov. Ve svém vedení přivítala dlouholetého šéfa TV Nova Vladimíra Železného, který tak ve funkci nahradil vlastníka celé mediální skupiny Jaromíra Soukupa.

Na rozhlasovém trhu od začátku roku pokračovala konsolidace skupiny podnikatele Ivana Zacha. Antimonopolní úřad jí povolil převzetí firem MII Praha a Radio Investments, pod které spadaly rádia Kiss, Radio Country nebo rádio Beat, k již vlastněným stanicím Hey, na podzim přejmenovaným na Signál.

Český rozhlas spustil stanici ČRo Plus, která vznikla sloučením ČRo 6, ČRo Leonardo a Rádio Česko, dále Rádio Junior a Jazz. Vedle toho společnost Lagardere Active uspěla s převzetím společnosti BBC Radiocom, která provozuje tuzemské vysílání BBC.

Zřejmě nejdůležitější zprávou na rozhlasovém trhu ale bylo oznámené převzetí nejposlouchanější stanice Impuls spolu s pražským Radio RockZone 105,9 společností Agrofert. Transakce, kterou ještě musí schválit antimonopolní úřad, tak má být dalším příspěvkem do mediální divize podnikatele a poslance Babiše.