Microsoft chce mít z Windows 8 největší platformu na světě

Šéf Microsoftu Steve Ballmer představuje nové Windows 8.

Šéf Microsoftu Steve Ballmer představuje nové Windows 8. Zdroj: ctk

E15.cz z Londýna: Microsoft věří a očekává, že se jeho platforma kolem Windows 8 a Windows Store stane největším produktem svého druhu na světě a předežene tak zabydlené systémy od Applu a Googlu. Pomoci k tomu mají nejenom nová zařízení, ale také způsob vývoje a ve veliké míře rovněž firemní zákazníci.

„Chceme vybudovat největší ekosystém na světě a nabídnout vývojářům aplikací největší příležitost,“ plánuje ředitel divize Windows Commercial Erwin Visser. Pro Microsoft je příchod Windows 8 a obchodu s aplikacemi Windows Store důležitým krokem. Nejenom, že se díky těmto produktům chytá rozjetou mobilní vlnu koncových zařízení, ale právě Windows Store představuje další možný zdroj příjmů.

Microsoft si, podobně jako Apple, bere z každého prodeje ve svém obchodě provizi 30 procent a po dosažení mety 25 tisíc dolarů podíl snižuje na 20 procent. Distribuce softwaru třetích stran doposud stála spíše mimo něj a každý výrobce si volil vlastní prodejní cesty. I když je u Windows 8 stále možné aplikace instalovat tradičním způsobem, Microsoft věří, že právě Windows Store a nové dotykové rozhraní vývojáře osloví a budou ho využívat.

Stamilionové počty

„Jednoznačně vidíme, že svět míří k dotykům,“ říká Visser. Ambice předehnat rozjetý Apple podle něj nejsou přehnané. „Samozřejmě záleží na tom, jakým statistikám a odhadům věříte,“ uvedl pro E15.cz při společně večeři, „ale mluví se o tom, že se v příštím roce prodá 400 tisíc počítačů v různých variantách.“ Redmond nemá zajištěno to, že na všech těchto strojích poběží jeho nový systém, i menší část by ale mohla vytvořit zajímavá čísla.

Apple nedávno ohlásil, že za více než 2 roky prodal přes 100 milionů iPadů. Microsoftu se za 3 roky od vydání podařilo prodat 600 milionů licencí Windows 7 a ještě do konce tohoto roku se očekává dosažení mety 650 milionů licencí. Zástupci společnosti při posledním konferenčním hovoru uvedli, že Microsoft svým hardwarovým partnerům prodal o 40 procent více licencí Windows 8, než kolik licencí prodal před 3 roky při spuštění Windows 7. Pokud by se odhady o 400 tisíc prodaných „počítačů“ v příštím roce nemýlily, a alespoň část byla uživatelům prodána s Windows 8, Microsoft by rychle mohl sbírat body.

Firma před uvedením Windows 8 na trh počítala s tím, že v rámci Windows Store nabídne minimálně 10 tisíc aplikací. To se jí nakonec nepovedlo a v současné době nabídka přesahuje 9 tisíc kusů, přičemž téměř 90 procent jich je zdarma. Růst je nicméně poměrně rychlý a v současné době každý den přibývá kolem 500 novinek. Objevovat se začínají také stěžejní značky jako Netflix, aplikace pro čtení médií, Evernote, Wikipedia, eBay, Skype, OneNote, Box a další.

Máme tablety a máme je bez kompromisů. Ředitel Windows Commercial Erwin Visser.Máme tablety a máme je bez kompromisů. Ředitel Windows Commercial Erwin Visser. | Jan Sedlak

Microsoft se snaží vývoj nových aplikací výrazně stimulovat a nabízí firmám značnou podporu. Skrze své partnery jim například umožňuje doručit odborníky, kteří jim s vývojem zdarma pomohou. „Vývoj pro Windows 8 má jednu zásadní výhodu,“ tvrdí Visser. „Nemusíte se prakticky učit nic nového, prostě díky WinRT můžete programovat v tom jazyce, na který jste zvyklí,“ vychvaluje výhody nového aplikačního rozhraní. To už ostatně popisovali i čeští vývojáři v našem dřívějším článku. Ti uvedli i to, že od Windows 8 čekají hodně a že zákazníci počítají s tím, že penetrace tohoto systému bude značná.

Apple má nicméně více než dvouletý náskok a na App Store je to vidět. V obchodě už je celkově 750 tisíc aplikací, z toho 250 tisíc vytvořených na míru iPadu. Vysoká čísla vykazuje i Google Play – na něm už je přes 550 tisíc aplikací. Tam už ale takové procento pouze pro tablety není, s čímž mají velké dotykové přístroje s Androidem problém. Na Mac App Store, který Apple spustil v lednu loňského roku, už je přes 10 tisíc aplikací a meta 100 milionů stažení byla překonána po necelém roce.

Windows Store, Xbox Music a celá alternativa Microsoftu k iTunes by se brzy mohla začít projevovat na finančních výsledcích. Applu každé 3 měsíce příjmy z této oblasti rostou. Z celkových 36 miliard dolarů utržených v posledním kvartále jich 2,1 miliardy bylo z iTunes.

Nový parťák pro byznys

Ve svém plánu největšího ekosystému světa Redmond zahrnuje také firemní zákazníky. Ti díky dotykovým a hybridním zařízením mohou své zaměstnance vybavit novým druhem přístrojů s vlastními a na míru vytvořenými aplikacemi. Až doposud byl Microsoft v podstatě pouze firemním dodavatelem operačního systému, který v každé nové verzi nabídnul nové funkce usnadňující život IT oddělením, s Windows 8 se ale stává i partnerem pro byznys.

Klíčem je právě spojení nových mobilních zařízení a dotykových aplikací. Například italská pošta, která kromě poštovních služeb nabízí také služby bankovní nebo funguje jako virtuální mobilní operátor, začala vybavovat své pracovníky v terénu tablety s Windows 8 a vlastními vyvinutými aplikacemi. Pošťáci tak mohou vidět jednotlivé údaje o zásilkách, zobrazovat si je na mapě, při doručení zásilky přímo přijmou podpis dotykem na displej a podobně. Obchodní zástupci mají zase k dispozici kompletní databázi zákazníků rovněž spojenou s mobilními výhodami. Poste Italiane navíc kromě aplikací pro interní využití začíná nabízet také aplikace přímo na Windows Store, takže si uživatelé mohou například koupit produkty přes novou formu e-shopu.

Pro Microsoft je takovýto scénář velice výhodný, má totiž argument pro prodej nového systému a navíc zákazníka zapojí do svého ekosystému. Spokojený je také italský gigant zaměstnávající kolem 150 tisíc lidí. „Windows 8 se nám líbí kvůli dostupnosti na více zařízeních a platformě, díky které je možné budovat více scénářů,“ řekl v londýnské Millbank Tower při diskusi s novináři zástupce společnosti Vincent Santacroce.

Víme co chtějí zákazníci i firmy, věří Microsoft.Víme co chtějí zákazníci i firmy, věří Microsoft. | Jan Sedlak

Na Windows 8 přechází také telekomunikační společnost British Telecom (BT). Její technici používají při práci v terénu různé verze hybridního a „nerozbitného“ přístroje Panasonic Toughbook s dotykovou obrazovkou, na které teď firma nasadila nový systém. „Díky tomu můžeme využívat nejenom naše dosavadní klasické aplikace, ale také nové dotykové, které pro tyto účely vytváříme,“ popisuje zástupce BT Peter Scott. Windows 8 je podle jeho slov oblíbená i mimo techniky. „Naše zaměstnance jsme postavili před několik zařízení, ze kterých si mohli vybrat. Nakonec to většinou zvítězili hybridní stroje s Windows 8.“

V terénu s Windows 8 pracují rovněž nizozemští státní žalobci, kteří si na základě svých údajů uložených na serverech nechali vybudovat vlastní dotykovou aplikaci. Ta jim umožňuje ze znalostní báze poskytovat informace o tom, jak postupovat v řešených případech. Prodejce nábytků Rooms To Go zase dává svým prodejcům tablet s aplikací s pokročilým katalogem vybavení domácností a kanceláří, se kterým mohou pracovat. Microsoft už uzavřel partnerství také s několika nemocnicemi, které na tabletu provozují služby jako zdravotní záznamy a další.

Užitek ze staré formy Windows

Otázkou je, zda Microsoft dokáže být úspěšný také mimo tuto dotykovou novou sféru. „Windows 8 má rozhodně smysl s novými zařízeními, na klasickém počítači ale moc bonusů nepřináší,“ tvrdí Vincent Santacroce z Poste Italiane. „Dotyk je pro velkou část našich zaměstnanců zbytečný, v některých a už dříve popisovaných ohledech je ale výborný,“ doplňuje zástupce BT.

„S Windows 8 mohou naši zákazníci začít nasazovat novou technologii a zařízení, ale zároveň jsou schopní být propojeni s předchozími verzemi a ochrání tak svoje dřívější akvizice,“ reaguje Erwin Visser z Microsoftu. Softies mohou těžit z toho, že nová i starší verze Windows jsou vzájemně kompatibilní a není problém je vedle sebe provozovat.

„Svět jde rozhodně směrem dotykových zařízení a vidíme, že většina firem z různých oblastí chce být mobilní,“ navazuje dále, „nicméně i u klasických strojů mají nová Windows smysl. Jsou to nejlepší možná Windows na trhu.“ Některé testy ostatně ukazují, že klasické aplikace na Windows 8 běží o 15 až 20 procent rychleji.

I přes tato tvrzení jsou mnohé analýzy a prodejní odhady opatrnější. Například podle Gartneru nemá až 90 procent firem zájem nový systém nasazovat minimálně do roku 2014, kdy mimo jiné končí podpora pro Windows XP. Forrester Research zase tvrdí, že jedna třetina oslovených firem má plány na Windows 8 přejít, 57 procent ale nikoliv. Při uvedení Windows 7 na trh byly pro dvě třetiny firem. Někteří analytici v diskusi tvrdí, že to Microsoft aktuálně nemusí příliš řešit, protože se na jeho tržbách 40 procenty podílí dlouhodobé licenční kontrakty a peníze do firmy putují tak jako tak.

Windows To Go. Windows 8 na rychlé USB 3.0 flash paměti spustitelné prakticky kdekoliv.Windows To Go. Windows 8 na rychlé USB 3.0 flash paměti spustitelné prakticky kdekoliv. | Jan Sedlak

Prostor pro prodej Windows 8 se otevírá především u oněch nových strojů, na které podle hardwarových výrobců firmy čekají. „Zde očekáváme rychlý nástup, ale tato oblast je výjimkou,“ říká Petr Zajíček z českého Dellu. Podle jeho slov mnoho firem teprve dokončuje migraci na Windows 7 a na novou platformu bude reagovat teprve s určitým odstupem. Podobná slova ostatně z ní i z velkých českých firem jako jsou ČEZ, Česká pojišťovna a mnohé další.

Microsoft nicméně tvrdí, že od srpna už firmám dodal „desítky milionů“ licencí Windows 8 Enterprise a že zájem je veliký. Analytici jsou však toho názoru, že Windows 8 jsou spíše produkt určený spotřebitelům a firmy v něm v tomto ohledu nevidí přidanou hodnotu. Softies si to ale nemyslí a snaží se nabídnout funkce, které najdou využití.

Windows sbalená na cesty

Je to například podpora 3G a 4G připojení až do takové míry, že správci firemního IT mohou uživatelům nastavovat, jak mohou mobilní připojení využívat. K dispozici je funkce DirectAccess umožňující vzdálený přístup bez použití VPN, podpora do počítačů zabudovaných bezpečnostních karet a vylepšené VDI pro vzdálené doručování virtualizovaných desktopů a aplikací s podporou dotyků a lokálních USB portů.

Nadějná je údajně funkce Windows To Go. Ta umožňuje uložit Windows 8 na flash disk a spouštět tak systém kdekoliv a na jakémkoliv stroji. Data jsou šifrována přes BitLocker a pokud se Windows To Go spustí, je systém naprosto izolovaný od pevného disku, což má zvýšit bezpečnost. „Windows To Go dáváme na flash paměti našim externím spolupracovníkům, takže mohou naše prostředí provozovat bezpečně na svých počítačích,“ popisuje možnosti využití zástupce italské pošty. „Zaměstnanci si do firem čím dál častěji nosí vlastní zařízení, takže jim je možné dát jenom disk s Windows To Go,“ doplňuje Erwin Visser.

Jednou z brzd rozmachu Windows 8 ve firmách má být podle některých kritiků skutečnost nákladně a dlouze školit zaměstnance na nové prostředí. To se v praxi podle Microsoftu a jeho současných zákazníků neukazuje jako opodstatněná obava. V interních testováních v Redmondu údajně stačilo lidi naučit, že s dotykovým ovládáním musí využívat i okraje obrazovky a s klasickým ovládáním myší pak najíždět do rohů.

„Lidé rádi používají nová zařízení a rádi je ovládají dotyky. Našim zaměstnancům jsme museli ukázat asi 5 věcí specifických pro Metro a to bylo v podstatě vše,“ říká Peter Scott z BT. Podobně mluví i Vincent Santacroce: „Školení zaměstnanců není problém. Klasické prostředí je ve Windows 8 pořád je a na vysvětlení nových dotykových funkcí máte dostatek času.“

To, že Microsoft nyní může firmám nabídnout tablety, je nutný krok. Jeho nová platforma se ovšem bude muset zalíbit nejenom samotným firmám, ale především běžným uživatelům. Ti jsou totiž hybatelé změn v současném IT a zařízení si často kupují vlastní (BYOD). „Rozumíme tomu, co chtějí běžní uživatelé a zároveň máme dvacetiletou zkušenosti s firemními zákazníky,“ věří si šéf Windows Commercial. „Tablet je pro nás velice, velice důležité zařízení pro prodej Windows 8 a věříme, že společně s partnery můžeme nabídnout tablety bez kompromisů.“

Uživatelé si nicméně prozatím stále kupují iPady a jejich počet ve firemním prostředí rychle roste. Apple se stal běžnou platformou i v největších společnostech světa a postupně se stává standardem, který je možné posilovat i díky technologiím jako cloud a virtualizace aplikací a desktopů. „Apple už hodně začíná spolupracovat s partnery, jako jsme my a chce se více dostat do firemního prostředí,“ řekl už dříve v rozhovoru pro E15.cz Chris Fleck, viceprezident Citrixu pro mobilní řešení. „Ale jasnou prioritou jsou pro něj stále běžní uživatelé,“ doplňuje. Microsoft tak díky silné podpoře firem může mít v této oblasti výhodu, nicméně takzvaná „konzumerizace IT“ tento problém prozatím zdatně obchází.

Platforma Windows je ve firmách dlouhodobě silná také díky kancelářskému balíku Office, jehož nová verze je na tabletech s Windows RT k dispozici zdarma. To je ostatně jeden z důvodů toho, proč Google nedávno koupil společnost Quickoffice zabývající se vývojem kancelářských aplikací pro mobilní zařízení. Server CRN navíc přišel se zprávou, podle které Apple pracuje společně s VMware na online verzi své sady iWork. Má jít o hostované aplikace Pages, Numbers a Keynote ve formě služby.