Microsoft obrací. Proti softwaru zdarma už nebojuje, vývojářům Linuxu naopak pomůže

Šéf Microsoftu Satya Nadella

Šéf Microsoftu Satya Nadella Zdroj: reuters

Manažeři Microsoftu dříve označovali zdarma dostupné programy s otevřeným zdrojovým kódem za rakovinu, nyní ale firma svůj postoj přehodnocuje. Připojuje se ke konsorciu Open Invention Network (OIN), jehož členové dávají vývojářům programů typu Linux či Android k dispozici své patenty. Programátoři se tak nemusejí při zlepšování otevřeného softwaru obávat porušení licenčních dohod.

Americká společnost dává k dispozici 60 tisíc svých patentů, v OIN tak doplní IBM, Red Hat, Toyotu či Google. Server Yahoo Finance daný krok popisuje jako konec jedné éry. „Ještě před deseti lety jsme souboj Linuxu a Windows brali hodně vážně,“ vysvětluje viceprezident Microsoftu pro korporátní sféru Erich Andersen.

„Microsoft je dnes ale značně odlišná firma. S rozmachem naší cloudové služby Azure jsme se stali jedním z nejdůležitějším podporovatelů otevřeného softwaru. Jsme v pozici, kdy, jak řekl náš šéf Satya Nadella, Linux milujeme. Stejně jako samotnou myšlenku open source softwaru,“ vysvětlil Andersen.

„Microsoft seznal, že licenční poplatky plynoucí například z užití různých komponent Androidu už se příliš nevyplatí vymáhat,“ uvádí Eben Moglen, ředitel amerického Právního centra softwarové svobody s tím, že sama americká firma na popularitě Linuxu a dalších programů s volně dostupným zdrojovým kódem již významně těží. Vývojáři a správci serverů totiž mají svá data mnohdy uložená právě v rámci služby Azure, která z pohledu obchodního modelu korporace nabývá na důelžitosti.

Příjmy z jejího provozování Microsoftu vzrostly meziročně o 89 procent. Za celý loňský rok činily 23 miliard dolarů, necelou čtvrtinu celkových tržeb firmy.