Mladou frontu vydražila firma PP Partners. Zaplatí za ni 50 milionů

Sídlo vydavatelství Mladá fronta v Praze-Modřanech.

Sídlo vydavatelství Mladá fronta v Praze-Modřanech. Zdroj: Profimedia

Vydavatelství Mladá fronta je v úpadku, rozhodl soud.
Vydavatelství Mladá fronta je v úpadku, rozhodl soud.
Sídlo vydavatelství Mladá fronta v Praze-Modřanech.
4
Fotogalerie

Vydavatelství Mladá fronta, které je v konkurzu, bylo vydraženo za 50,1 milionu korun. Elektronické aukce se zúčastnili dva zájemci. Vyplývá to z informací na webu dražební společnosti Gaute. Jména účastníků aukce firma neuvedla. Podle serveru Info.cz ji vydražila firma PP Partners podnikatele Andreje Čírtka, která přeplatila vydavatelství A11. Prodej ještě musí potvrdit soud.

Vyvolávací cena byla 36 milionů korun a minimální příhoz pak 100 tisíc korun. Podnik vydávající například týdeník Euro se prodává očištěný o závazky, které vznikly před vyhlášením konkurzu.

Vydavatelství Mladá fronta vydražila podle serveru Info.cz PR společnost PP Partners podnikatele Andreje Čírtka. Přeplatila příhozy vydavatelství A11 podnikatele Aleše Zavorala. Serveru informaci potvrdili oba podnikatelé.

„Potvrzuji, že společnost PP Parters Prague podala v dnešní aukci na prodej běžícího podniku dlužníka Mladá fronta v rámci insolvenčního řízení nejvyšší nabídku,“ uvedl serveru Čírtek. 

Čírtek působí jako mluvčí skupiny Czechoslovak Group Michala Strnada, který měl původně o Mladou frontu rovněž zájem, nakonec se však aukce neúčastnil. Podle dřívějších informací o vydavatelství projevily zájem například také Czech News Center nebo mediální podnikatel Jaromír Soukup.

Na nového majitele přejdou všechny autorské kontrakty, ochranné známky a celé portfolio titulů. V insolvenčním řízení s vydavatelstvím se s pohledávkami přihlásilo více než 400 věřitelů, kteří žádají přibližně 400 milionů korun. Pohledávky by měly být hrazeny z výnosu aukce.

Vlajkovou lodí vydavatelství je týdeník Euro a portál Euro.cz. Spolu s týdeníkem Euro vychází také Top speciály, lifestylové magazíny Esence a Hipster. Divize Online provozuje rovněž ekonomický web Finance.cz a dalších 12 specializovaných online titulů. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 250 nových knižních titulů pro širokou veřejnost a odborníky ve zdravotnictví. Portfolio vydavatelství doplňují auto-moto a hobby magazíny, zdravotnické časopisy, pro nejmenší děti časopis Puntík, magazín Maminčin Puntík a časopis Tečka pro děti od šesti let.

Majitelem vydavatelství je podnikatel František Savov, který žije v Londýně a v ČR je obviněn v kauze daňových podvodů. Podle generálního ředitele vydavatelství Karla Novotného byly úpadek a následný konkurz Mladé fronty důsledkem toho, že se Savov rozhodl ve druhém a třetím čtvrtletí loňského roku provoz vydavatelství již dále nefinancovat. „Hospodářská situace se sice během posledních třech roků zlepšovala, ale přibližně 20 milionů korun, které jsme loni na podzim potřebovali na provoz, jsme už v neměli,“ řekl nedávno Novotný webu Info.cz.

Hospodaření Mladé fronty se podle údajů v obchodním rejstříku dlouhodobě pohybovalo v červených číslech, mírný zisk společnost naposledy vykázala v letech 2004 až 2007. Obrat firmy kolísal, pohyboval se v řádu vyšších stamilionů korun, například v roce 2016 to byla téměř miliarda, předloni ale už jen téměř 500 milionů korun. V roce 2018 pak Mladá fronta vykázala více než dvacetimilionovou ztrátu.

V současné situaci se Mladá fronta potýká s dalším výrazným propadem tržeb, a to v řádu desítek procent. V letošním prvním pololetí vykázala podle Novotného tržby zhruba 81 milionů korun.