Některé servery pro sdílení už omezily své služby

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Zásah proti Megauploadu znervóznil weby, které nabízejí sdílení souborů. Některé z nich už kvůli obavám z právních problémů omezily své služby. Filesonic možnost sdílet soubory přerušil a uživatelé mají přístup jen k vlastním datům. Uploaded.to zcela zablokoval přístup z USA. Analytici to komentují tak, že se teď weby budou snažit co nejvíc dávat najevo, že boj proti nelegálnímu sdílení autorsky chráněného obsahu berou vážně, píše server BBC.

Filesonic, který má sídlo ve Velké Británii a Hongkongu, svůj krok nijak oficiálně nekomentoval. Na svých stránkách má ale vzkaz, že sdílení je odteď znemožněno, dál funguje jen nahrávání a stahování vlastních souborů.

Uploaded.to, který motivuje nahrávání souborů finančními odměnami za počet jejich stažení, funguje dál, nesmí na něj ale návštěvníci z USA.

Samotný Megaupload se před obviněním z podpory pirátství brání tím, že majitelé autorských práv měli možnost požádat o zablokování nelegálního obsahu.

Známý server pro ukládání a sdílení souborů Rapidshare, který sídlí ve Švýcarsku, se brání podobnými argumenty a dodává, že funguje transparentně a není provozován skrze anonymní prostřednické firmy. Zdůrazňuje, že se v podstatných aspektech od Megauploadu liší.

Podle jeho šéfky se striktně staví proti porušování autorských práv a nesnaží se své uživatele jako některé jiné servery motivovat k masovému sdílení souborů tím, že nabízí odměnu pro uživatele za časté stahování jimi nahraného obsahu.

Největší tuzemský server pro sdílení Ulož.to se prý také postihu nebojí. „Ulož.to funguje v rámci právního řádu ČR a jakékoliv zjištěné přestoupení ve sdílení materiálů autorských okamžitě mažeme,“ uvedl spolumajitel Ulož.to Jan Karabina.

Protipirátské tažení se už nesoustředí na jednotlivce, ale na zprostředkovatele sdílení

Úschovu dat nabízejí i technologičtí giganti jako Apple a Google. Na dotaz, zda budou nějak měnit pravidla svých služeb, serveru BBC firmy neodpověděly. Podle expertů mají ale autorská práva lépe ošetřena.

„Rozdíly jsou u serverů v měřítku stahování nelegálního obsahu. U některých úplně chybí uživatelé, kteří web užívají k legálnímu sdílení,“ řekl BBC expert na autorské právo Adam Rendle z firmy Taylor Wessing.

Michael Moore z právnické kanceláře Marks & Clerk dodal, že antipirátské tažení se začíná stále více cílit na zprostředkovatele sdílení, stahování nelegálního obsahu individuálními uživateli je už stranou pozornosti.

„Myslím, že v následujících měsících uvidíme sice malý počet, ale velmi dobře zorganizovaných akcí proti provozovatelům webů pro sdílení. Ruku v ruce s tím se rozjede PR kampaň, která se bude snažit lidi přesvědčit o tom, že sdílet soubory je špatné,“ předpovídá Moore.