Odborníci: ČTÚ si za neúspěch aukce kmitočtů může sám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Český telekomunikační úřad musel aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE zastavit kvůli špatně nastaveným podmínkám, tvrdí odborníci. Podle nich odklad nahrává současným operátorům, protože znamená oddálení vstupu čtvrtého konkurenta. ČTÚ chce kmitočty pro rychlé mobilní sítě vydražit znovu ještě letos za upravených podmínek a předpokládá podobnou vyvolávací cenu.

Regulátor dnes aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz, zahájenou v listopadu, zastavil, když se celková nabídka vyšplhala z vyvolávacích 7,4 miliardy korun na více než 20 miliard korun. To je podle předsedy ČTÚ Pavla Dvořáka ekonomicky nereálná hodnota, která by znamenala zpoždění výstavby sítí i vysoké ceny nabízených služeb. Úřad počítal s příjmem mezi deseti a 15 miliardami Kč. Aukce se účastnily firmy T-Mobile, Telefónica, Vodafone a PPF Mobile Services, která chce být čtvrtým operátorem.

Podle analytika Patria Direct Tomáše Tomčányho byla hlavním důvodem tak vysoké nabídky operátorů a zastavení aukce špatně nastavená pravidla. „Celý proces aukce zřejmě komplikovalo nejvíce pravidlo, že každý účastník aukce mohl až pětkrát bez jakékoliv sankce stáhnout svou nejvyšší nabídku,“ uvedl. Dodal, že zastavení aukce je pozitivní zprávou pro akcie Telefóniky, jelikož podmínky nové aukce mohou přinést nižší cenu za licenci LTE a oddálení vstupu nového operátora na trh.

Krok ČTÚ budí podle odborníka na telekomunikace Jiřího Peterky spíše negativní dojem. „Jakoby chtěl chránit samotné operátory před důsledky jejich vlastních a dobrovolně činěných kroků, a současně rezignoval na to, že dokáže navodit vyšší míru konkurence a vynutit si na operátorech plnění jejich závazků, hlavně co do dostupnosti pokrytí,“ napsal Peterka v komentáři na serveru Lupa.cz.

Peterka podotkl, že stávající operátoři Telefónica a T-Mobile v roce 2001 za licence pro sítě 3G zaplatili 3,5 miliardy, respektive 3,8 miliardy korun, Vodafone pak později dvě miliardy. V současnosti by v aukci každý zájemce o frekvence platil kolem pěti miliard.

Zdůvodnění zastavení aukce je podle poslance Radima Vysloužila nesmyslné. „Jsem přesvědčen, že účastnící aukce mají velmi dobře spočítáno, za kterou cenu se jim ještě vyplatí se aukce zúčastnit. Zároveň konkurenční prostředí cenu za mobilní služby jistě sníží na ceny, které jsou v zahraničí obvyklé,“ uvedl.

Podle předsedy poslaneckého podvýboru pro elektronické komunikace Jana Husáka (TOP 09) může za špatné nastavení podmínek aukce Dvořák a měl by okamžitě odstoupit. „Situace je opět výhodná pro stávající operátory. Čím později se uskuteční nějaká nová aukce, tím déle zde nebude pořádná konkurence. O to víc vytahají operátoři peněz lidem z kapes kvůli přemrštěným cenám,“ dodal.

Naopak analytik Cyrrusu Tomáš Menčík považuje zastavení aukce za dobrou zprávu pro českého občana, protože při tak vysoké ceně by se to muselo odrazit v koncových cenách. „ČTÚ prokázal, že mu nejde primárně o výtěžek z aukce, ale o snižování cen a zkvalitňování telekomunikačních služeb,“ dodal s tím, že úřad měl předpokládat, že zájem v aukci bude obrovský a měl stanovit pravidla, co se stane, pokud dojde k neúměrnému růstu ceny.