Opravte si doma iPhone, Apple dodá díly i nářadí. Může to být starost o zákazníka, ale také alibi

Self Service Repair je nová služba Applu.

Self Service Repair je nová služba Applu. Zdroj: Apple.com

Self Service Repair je nová služba Applu.
Self Service Repair je nová služba Applu.
Self Service Repair je nová služba Applu.
4
Fotogalerie

Self Service Repair čili samoobslužná opravna je nová služba Applu, která dělá právě to, co má ve svém názvu. Americký technologický obr díky ní umožňuje domácí opravy svých zařízení a zjevně v tom nezůstane sám. Objevuje se tak nový trend, jehož cíl je poněkud nejasný. Možná je to opravdu upřímná snaha vyjít vstříc uživatelům, ale možná se jen výrobci snaží zavřít ústa všem zlým jazykům.

Loňský rok byl pro Apple revoluční v několika ohledech. První se váže k unikátní platformě Najít a příslušenství AirTag, ve druhém je to představení služby domácích oprav, zatím především iPhonů. Společnost umožňuje koupit si její originální náhradní díly i s nutnými doplňky včetně veškerých příruček. A technici v servisech přijdou na buben.

Zatím jen za velkou louží

V České republice dosud není Apple Store, takže pokud má uživatel nějaký problém s produkty Applu, může reklamaci vyřídit prostřednictvím podpory v Apple Online Store nebo zařízení předat autorizovanému poskytovateli servisu Applu. Třetí možností jsou samozřejmě neautorizované servisy, ve kterých lze sice ušetřit, ale hrozí četná rizika, nejčastěji související s neoriginálními díly.

Self Service Repair přináší změnu, i když se nebude týkat pro Apple příliš malého Česka. Firma svůj program prozatím rozjíždí jen ve Spojených státech s tím, že do Evropy se dostane ještě letos. Může to být první vlaštovka ohlašující změnu přístupu, ale také jen alibistická akce, kterou chce Apple na oko vyjít vstříc všem kritikům s ohledem na nesnadnou opravitelnost jeho zařízení. Technologický obr tak může reagovat zejména na celosvětovou iniciativu Right to Repair, která se snaží prosadit právo spotřebitele na vlastní opravu zakoupeného zařízení.

Self Service Repair je nová služba Applu.Self Service Repair je nová služba Applu.|Apple.com

Technicky zdatnější uživatelé si tedy u Applu budou moci koupit potřebné díly, koupit či si jen půjčit potřebné nástroje, stáhnout si příslušné manuály a sami si v pohodlí svých domovů opravit iPhone. Udělají tedy vlastně to, proti čemu sám Apple dlouhá léta bojoval, a to typicky systémovými hláškami. Když už to ale musí být, poskytne vše důležité.

Zdatní i zcela amatérští Američané si tak mohou od konce dubna opravit své iPhony 12, 13 nebo SE 3. generace. Apple o tom informoval i v tiskové zprávě. Co na tom, že by se hodilo opravovat spíše osmičky a ještě starší modely. Apple se soustředí jen na špičku, u které budou mít opravy smysl až s postupem času. Pokud na ně tedy bude nadále dané náhradní díly nabízet.

Cena je to, oč tu běží

Apple k nové problematice nabízí specializovaný web, kde popisuje postupy konkrétních oprav. Začíná přitom studií manuálu, který má často přes osmdesát stránek a ve kterém uživatel najde vše od základů, bezpečnosti práce až po podrobné postupy jednotlivých úkonů. Web také umožňuje objednávku dílů i vrácení nefunkčních zpět Applu na ekologickou likvidaci. Zajímavé jistě je, že samotný obchod není Applu, ale provozuje jej společnost třetí strany SPOT.

Například balíček umožňující výměnu nejčastěji servisované komponenty, tedy baterie, vyjde u iPhonu 12 na necelých 1700 korun. V tuzemských obchodech lze baterii koupit zhruba za 800 korun. Samozřejmě hodně záleží na originalitě i kvalitě a dalších náležitostech, především nástrojích.

V českém autorizovaném servisu výměna baterie iPhonu 12 stojí kolem dvou tisíc korun, kdy to máte samozřejmě bez práce. Nový program Applu se týká i displeje, reproduktoru, fotoaparátu, slotu SIM nebo Taptic Enginu (součástka, která zajišťuje haptickou odezvu zařízení, tedy všechny typy vibrací – pozn. red.).

Jasně daný trend

Apple představil svůj program v listopadu 2021, na začátku dubna následoval Samsung a v polovině téhož měsíce Google. Samsung ve své tiskové zprávě k programu Self-repair uvedl, že mu jde především o udržitelnost. Také v tomto případě získají zákazníci přístup k originálním dílům a intuitivním, vizuálním a prý také podrobným návodům na opravy. Společnost spojila své síly s iFixitem, populárním webem a obchodem zabývajícím se opravitelností jednotlivých produktů i servisem.

Self Service Repair je nová služba Applu.Self Service Repair je nová služba Applu.|Apple.com

Majitelé zařízení Galaxy S20, S21 a Galaxy Tab S7+ budou nejprve moci měnit displeje, zadní skla a nabíjecí porty, ale na baterii se zapomnělo. Také u Samsungu bude fungovat zpětný odběr dílů s následnou recyklací. Program má být spuštěn letos v létě, a to opět jen ve Spojených státech. Počítá se ovšem s expanzí za oceán a rozšířením jak portfolia modelů, tak dílů.

Google ke svému programu oprav uvedl, že jej spustí ještě letos. Oproti konkurenci ale pokročí o něco dál, protože hned v úvodu zahrne zákazníky v Austrálii, Kanadě, USA, Velké Británii a na evropských trzích, kde má obchod Google Store – takže se to netýká Česka.

Portfolio podporovaných zařízení má být smysluplnější než u konkurence. Zahrne všechny modely telefonů Pixel od druhé generace. Také Google spolupracuje s iFixitem, a to i s ohledem na poskytnutí nástrojů.

Jaké poučení z toho plyne?

Všechny zmíněné programy mají na první pohled vyjít vstříc všem zákazníkům, kteří si dokážou opravit zařízení sami. Všichni výrobci jim poskytnou vše potřebné, tedy nejen díly, ale i nástroje. Díky zpětné recyklaci je pak zajištěna tak zdůrazňovaná ekologie. Opravou se také prodlouží životnost zařízení namísto toho, aby vznikl další elektronický odpad tím, když si uživatel raději koupí nové zařízení a staré vyhodí.

Samozřejmě bude záležet na tom, jaké ceny nastaví Samsung a Google, i na tom, jak rychle poroste portfolio produktů začleněných do programu. Apple třeba zmiňuje, že ještě letos dojde na jeho počítače Mac s čipy Apple Silicon. Aby to mělo celé smysl, je důležité poskytnout skutečně široké portfolio zařízení, ne jen pár vybraných modelů.

Profitovat z toho ale mohou i servisy. Oproti těm autorizovaným, které jsou patřičně školené, především ty neautorizované. Snadno se dostanou zejména k podrobným manuálům, čímž mohou rozšířit paletu nabízených služeb. Při použití neoriginálních dílů pak samozřejmě dokážou srazit cenu servisu. A to je ta odvrácená strana těchto záslužných programů.

VIDEO: Apple Universal Control

Video placeholde
Apple Universal Control • Živě.cz