Akcie „Big Tech“ firem nejsou, co bývaly. Nejvíce ztratily Meta a Netflix

Akcie společnosti Meta Platforms, provozovatele sociálních sítí Facebook a Instagram, se letos propadly o 40 procent.

Akcie společnosti Meta Platforms, provozovatele sociálních sítí Facebook a Instagram, se letos propadly o 40 procent. Zdroj: Profimedia

Cenné papíry velkých amerických technologických skupin přestávají být bezpečným přístavem, jakým byly v posledních více než deseti letech. O téměř deset procent klesl ve čtvrtek kurz akcií Amazonu. Burzovní investoři tak reagovali na zklamání z výsledků hospodaření – například tržby rostly nejpomaleji za posledních dvacet let. Výrazně níže než na začátku roku se obchodují také akcie společností Meta Platforms či Netflix.

Poslední reporty čtvrtletních výsledků potvrdily, že problémy v dodavatelských vazbách a rostoucí náklady se nevyhýbají ani „Big Tech“ firmám a mohou ukousnout část marží nebo volného cash flow. V nemilosti se v posledních dnech ocitly i cenné papíry další velké firmy, Alphabetu. Hlavním zdrojem jejích příjmů je inzerce na internetovém vyhledávači Google a videoportálu YouTube.

Naopak akcie firmy Meta Platforms se tento týden zotavily, oproti začátku roku jsou však značně v minusu. Vedle toho zveřejnily čísla o hospodaření také Apple a Microsoft.

„Výsledky technologických firem potvrdily, co se začalo ukazovat už v minulém čtvrtletí – nejde je všechny házet do jednoho pytle a všechny zároveň považovat za dobrou investici v jakémkoli čase,“ komentuje dění hlavní analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová.   

Firma Amazon, která podniká v e-commerce a oblasti cloudových služeb, ve čtvrtek oznámila, že jí v prvním čtvrtletí vzrostly tržby meziročně pouze o sedm procent. Byl to nejnižší nárůst od roku 2001 a vůbec poprvé v historii firmy zůstával dvě čtvrtletí po sobě jednociferný. Navíc firmě vzrostly náklady, ať už personální, či na pohonné hmoty. Vedle toho management zklamal analytiky výhledem tržeb a ziskovosti na další měsíce.

Od konce finanční krize byly akcie velkých technologických firem tahouny burzovních indexů typu S&P 500. Ten měří vývoj cen akcií největších amerických korporací. I přes rozdíly v jejich zaměření a tempech růstu zisků a tržeb platilo, že nákupem cenných papírů obřích technologických firem portfolio manažeři takřka nemohli šlápnout vedle.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!