PPF potvrdila vstup do Telefóniky, za akcie zaplatí skoro 64 miliard

Telefónica

Telefónica Zdroj: Euro, Jan Rasch

PPF potvrdila převzetí 65,9 procenta akcií telekomunikačního operátora Telefónica Czech Republic. Investiční skupina zaplatí 63,6 miliardy korun, kromě podílu v české Telefónice získá i sto procent slovenské pobočky španělského operátora.

Z jednu akcii PPF zaplatí 305,6 koruny, tedy o několik korun méně, než kolik činí aktuální hodnota akcií na burze. 53,2 miliardy zaplatí PPF po dokončení transakce, zbylých 10,4 miliardy doplatí během čtyř let. Španělská Telefónica si ve své české pobočce ponechá 4,9 procenta akcií. Dokončení obchodu je podmíněno souhlasem Evropské komise.

Podle kupní smlouvy budou moci česká i slovenská pobočka telekomunikačního operátora ještě čtyři roky používat svůj současný název. PFF se také s telefónickou dohodla, že po stejnou dobu zůstane součástí takzvaného Business Partners Programme. Díky tomu bude například moci nakupovat technologie za výhodnějších podmínek platných pro Telefóniku či využívat roamingové dohody.

Na akvizici použije PPF 35,5 miliardy korun z vlastních zdrojů, zbytek si půjčí od konsorcia bank vedených francouzskou Société Générale. Podle informací E15 se na úvěru podílejí také UniCredit Group, KBC, Citi, Crédit Agricole, britské HSBC a RBS a Deutsche Bank.

Akcie české Telefóniky v posledních pěti letechAkcie české Telefóniky v posledních pěti letechAkcie české Telefóniky v posledních pěti letech|bruner@mf.cz

Podle analytika J&T Milana Vaníčka nejlze od vstupu PPF na telekomunikační trh očekávat žádné výrazné změny. „Očekával bych, že PPF využije současné politiky společnosti a nebude příliš agresivní v konkurenčním boji. Důvod vidím v tom, že další zvýšená konkurence by mohla tlačit na marže, což nebude zřejmě aktuálně cílem nového vlastníka,“ řekl s tím, že firma se bude spíše soustředit na zefektivnění provozu a zeštíhlení Telefóniky.

Český telekomunikační úřad zatím oficiální informaci o akvizici neobdržel. Operátoři mají oznamovací povinnost do sedmi dnů po změně vlastníka, která se ale čeká až za několik měsíců. Vliv na aukci kmitočtů, která by měla začít v pondělí, na rozdíl od některých konkurentů, nepředpokládá. „Je na ČTÚ, aby posoudil, zda kmitočtová aukce v této situaci vůbec může pokračovat, dosáhnout svých cílů, zejména zvýšení soutěže na trhu, a zda se aukce účastní pět opravdu na sobě nezávislých subjektů,“ uvedla mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová. Aukce se vedle Telefóniky účastní i bývalá dceřiná firma PPF Revolution Mobile, kterou od skupiny koupil její ředitel Tomáš Budník.

PPF podniká hlavně ve finančnictví, v telekomunikacích zatím ne
PPF vznikla jako investiční fond účastnící se kuponové privatizace. Nejdůležitějším krokem v rozmachu firmy bylo ovládnutí České pojišťovny, jejíchž prvních 20 procent akcií koupila v roce 1996. Později se PPF rozrostla a dnes je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě.
Skupina investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie.
PPF ovládá nejbohatší Čech - Petr Kellner (98,94% akcií). Další akcie vlastní Ladislav Bartoníček (0,53%) a Jean-Pascal Duvieusart (0,53%)
PPF se prostřednictvím firmy PPF Mobile Services účastnila loni vyhlášené aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE v Česku. Aukce byla letos na jaře zrušena a s novými podmínkami vyhlášena znovu. Té se PPF navzdory očekáváním neúčastní. Důvodem byla podmínka, že by dalších 15 let nemohla koupit žádného dalšího majitele kmitočtů, tedy zřejmě ani jednoho ze tří současných operátorů včetně Telefóniky.
Telefónica Czech Republic
Obchodního rejstříku byla společnost zapsána 1. ledna 1994 jako SPT Telecom, a. s.
Společnost Telefónica je předním telekomunikačním operátorem na českém trhu; má asi 5,1 milionu předplatitelů bezdrátových služeb, 1,4 milionu zákazníků využívajících pevné linky a zhruba 920 tisíc zákazníků internetových služeb prostřednictvím xDSL.
Zhruba 140 tisíc lidí využívá internetovou televizi O2. Stoprocentně vlastněná dceřiná společnost Telefónica Slovakia poskytuje mobilní služby zákazníkům na Slovensku.
Podle výroční zprávy za rok drží 2012 mateřská Telefónica zhruba 69,4 procenta akcií.

Jan Sedlák: PPF jde za svým, jen trochu oklikou

Prodej Telefóniky O2 aukci nezastaví