Právní bitva Applu a Samsungu se táhne přes čtvrt roku

Apple a Samsung se navzájem přes obchodní partnerství rozhodně nešetří.

Apple a Samsung se navzájem přes obchodní partnerství rozhodně nešetří. Zdroj: mobilmania.cz

Již skoro čtyři měsíce trvá spor technologických gigantů Apple a Samsung, kteří se navzájem obviňují z kopírování svých mobilních telefonů a tabletů. Ve vzájemném boji zatím díky verdiktu německého soudu vede americká firma.

Applu se ve středu podařilo přesvědčit soud v Düsseldorfu, aby na jihokorejský tablet Galaxy Tab uvalil dočasný zákaz prodeje v EU, který se ale nevztahuje na Nizozemsko. Samsung se ale rozhodně nehodlá vzdát. „Podnikneme veškerá nezbytná opatření, aby přístroje Samsungu pro mobilní komunikace zůstaly dostupné zákazníkům v Evropě i po celém světě,“ sdělila firma.

Kolotoč událostí se začal rozbíhat v dubnu, kdy Apple zažaloval svého konkurenta kvůli tomu, že se svými chytrými mobilními telefony a tablety řady Galaxy „otrocky kopíruje“ vzhled jeho iPhony a iPady. „Samsung navrhl své telefony řady Galaxy a tablety tak, aby fungovaly a vypadaly jako produkty Applu,“ napsala tehdy americká firma v žalobě podané u kalifornského federálního soudu.

Analytici si tehdy ještě mysleli, že krok Applu je jen symbolický, protože obě firmy pojí vzájemné úzké obchodní vztahy. Samsung dodává svému rivalovi řadu komponentů. V případě iPhonu jde o procesor a paměti, které dohromady tvoří 26 procent ceny komponentů, z nich se mobilní telefon skládá. Z Applu to dělá největšího odběratele dílů od Samsungu a korejská firma je pro Apple jedním z největších dodavatelů. „Samsung zřejmě nebude reagovat agresivně,“ uvedl tehdy analytik John Park z firmy Daishin Securities.

Samsung odpověděl bez odkladu

Reakce Samsungu ale přišla už za tři dny a rozhodně nebyla umírněná. Firma totiž přišla s protižalobou, v níž od Applu požadovala odškodnění za údajné zneužití deseti patentů. Později se rozhodla ještě přitvrdit, když požádala kalifornský soud, aby jí povolil prozkoumat vyvíjenou novou generaci iPhonů a iPadů. Samsung chtěl posoudit, do jaké míry se jeho přístroje těm od Applu skutečně podobají. Americké firmě se předtím povedlo získat podobné povolení, telefony a tablety Samsung ale směli rozebírat jen externí právníci Applu, Samsung povolení nakonec nezískal.

Přes tento neúspěch se korejská firma nevzdala a požádala americkou Komisi pro mezinárodní ochod (ITC) o zákaz dovozu iPhonů a iPadů do Spojených států. Ač se může zdát absurdní zakázat dovoz výrobků americké firmy do USA, přístroje ve skutečnosti vyrábí tchajwanská firma Foxconn v Číně. Apple se to rozhodl oplatit Samsungu stejnou mincí a vyzval komisi k zastavení importu výrobků korejské firmy.

Americká komise rozhodne

Na tahu je tedy nyní ITC, která má na stole obě dvě žádosti. Pro vyřízení stížností má úřad jediný časový limit, do 45 dní od zahájení vyšetřování musí určit, za jak dlouho dospěje k verdiktu. Nicméně ani tento termín nemusí nutně dodržet. Rozhodnutí komise je platné okamžitě a stává se nezvratným po 60 dnech od svého vyhlášení. První by měla na řadu přijít stížnost Samsungu, ale ani ta nyní není v jednacím řádu ITC na srpen.

Vzájemná spolupráce firem ale navzdory mediálně šířené zášti běží dál a mohla by se dokonce ještě prohloubit. Krátce po propuknutí celého sporu navštívil Koreu vysoce postavený manažer Applu, aby jednal o možných dodávkách displejů od Samsungu pro tablety iPad. Ty by tedy mohly být ještě více „jihokorejské“, než dosud.