Příběh Samsungu - z prodejce potravin světovou jedničkou v elektronice

Samsung

Samsung Zdroj: profimedia.cz

Jihokorejský konglomerát Samsung začínal jako malý prodejce potravin. Firma, která byla založena před 75 lety, 1. března 1938, se však postupně rozrostla v obří koncern, který zahrnuje desítky firem zaměřených mimo jiné na výrobu lodí, těžký průmysl, developerskou činnost nebo finance. Vlajkovou lodí koncernu je ale Samsung Electronics, která v roce 1969 začínala jako výrobce rozhlasových přijímačů a nyní je světovou jedničkou v oblasti elektroniky.

Společnost, jejíž název znamená v korejštině tři hvězdy, založil v jihokorejském Tegu I Pjon-čchul (1910-1987) a hlavním obchodním artiklem byly v počátcích sušené ryby, ovoce a zelenina. Většina sortimentu směřovala do Číny a za pár let již měl Samsung vlastní provozovny.

Samsung patří k takzvaným čebolům, což jsou obrovské rodinné konglomeráty se značným vlivem na ekonomiku. Čebolům se připisuje zásluha na tom, že z kdysi chudé Jižní Koreje učinily jednu z největších ekonomik. Samotná skupina Samsung tvoří například 20 procent celkového exportu země a v mnoha domácích odvětvích je Samsung monopolem. Čeboly jsou na druhou stranu často obviňovány, že zneužívají své hospodářské moci k ovlivňování vládních rozhodnutí, a řada jejich šéfů byla zapletena do skandálů.

"Nevítězí jako průkopník, ale jako rychlý následovník"

Podle některých ekonomů stojí za úspěchem Samsungu hlavně schopnost zakladatele a prvního šéfa firmy i jeho následovníků, syna i vnuka, hledat perspektivní obory a odvážně do nich investovat. „Nevítězí jako průkopník, ale jako rychlý následovník - vydá se po stopě, kterou prorazili jiní, ale v mnohem větším měřítku,“ napsal například o Samsungu před lety britský týdeník The Economist.

Do světa elektroniky Samsung vstoupil na konci 60. let a během 70. let se začal angažovat v těžkém a petrochemickém průmyslu. Samsung například patří do trojice největších výrobců lodí na světě. V 70. letech se společnost také začala zaměřovat na domácí elektroniku; začala vyrábět televizory, pračky, mikrovlnné trouby nebo chladničky.

Na konci 80. let, po úmrtí zakladatele firmy, se Samsung rozhodl restrukturalizovat oblasti podnikání a vstoupit do nových oborů, což se mu opět vyplatilo. Společnost je v současnosti konglomerátem desítek firem, které podnikají v elektronice, stavebnictví, finančnictví, v těžkém a strojírenském průmyslu, v zábavním sektoru, v maloobchodu a je také majitelem či sponzorem řady sportovních klubů. Nápis Samsung nosí na prsou svých dresů například fotbalisté londýnského klubu FC Chelsea.

SamsungSamsung | profimedia.cz

Samsung sesadil z mobilového trůnu Nokii, poráží i Apple

Samsung je především předním hráčem elektronického průmyslu. Drží si nejvyšší příčky ve výrobě paměťových čipů a televizorů s plochou obrazovkou a před nedávnem se stal největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Po mnoha letech na druhé místo odsunul svého finského rivala Nokia a loni se Samsung také dostal na první místo na světě na trhu chytrých telefonů, když na druhé místo odsunul Apple.

Apple a Samsung jsou největšími výrobci chytrých telefonů na světě. V rámci boje o nadvládu nad trhem, jehož roční hodnota činí 346 miliard dolarů, spolu vedou spory kvůli porušování patentů po celém světě. Porota federálního soudu v Kalifornii loni dospěla k závěru, že Samsung porušil šest patentů Applu u 26 modelů chytrých telefonů a tabletů, a nařídila Samsungu vyplatit Applu odškodné 1,05 miliardy dolarů.

Konglomerát, který začínal se 40 zaměstnanci, nyní zaměstnává přes 340 tisíc lidí, z toho jich kolem 220 tisíc pracuje v elektronické divizi. V roce 2011 skupina Samsung vykázala tržby 220,1 miliardy dolarů, což byl nárůst o 50 miliard oproti předchozímu roku. Čistý zisk činil 21 miliard, o sedm miliard více než v roce 2010.

V Česku otevřel Samsung pobočku v roce 2005. Zastoupení měla společnost v tuzemsku společnost již od počátku devadesátých let až do roku 1997.