Prodeje čteček i e-knih v Česku nakoply prázdniny

Kindle

Kindle Zdroj: Amazon

Poptávka po čtečkách knih i po samotných knihách v elektronické podobě letos rychle roste. Zájem Čechů o e-knihy stoupl v prvním prázdninovém měsíci meziročně o 43 procent, vyplývá to z údajů internetového srovnávače Heureka.cz. Prodej čteček se v červenci zvýšil o pětinu. E-knihy se na tuzemských prodejích knih podílejí už jedním procentem. Češi si do čteček stahují hlavně fantasy a detektivky.

Internetový obchod CZC.CZ prodal za letošní první polovinu roku dvakrát tolik elektronických čteček než za celý loňský rok dohromady. „Tento trend se přitom nezastavuje - měsíčně prodáme několik set čteček a prodeje stále rostou,“ řekl marketingový ředitel e-shopu Marek Šalanda.

V prodejích podle něj s velkým náskokem vedou modely Kindle od Amazonu. Zájem je také o čtečky značek Prestigio, Sony nebo PocketBook, ale pozice průkopníka z Amazonu je zatím neotřesitelná.

Nejprodávanějšími elektronickými knihami na serveru Palmknihy.cz, který je největším distributorem e-knih v Česku, jsou letos díly kriminální série Jo Nesbøa Spasitel a Pentagram. O prázdninách se do čela žebříčku probojoval román M.T.Majara Hot Boys a Fakt hustej nářez od Františka Kotlety.

Nejprodávanější e-knihy v roce 2012 na serveru Palmknihy.cz

Nejprodávanější e-knihy v roce 2012 na serveru Palmknihy.czNejprodávanější e-knihy v roce 2012 na serveru Palmknihy.cz | Palmknihy.cz

Ceny čteček jdou dolů

Celkově nejúspěšnějším knižním žánrem mezi zájemci o e-knihy v češtině patří fantasy a detektivky. Zatímco ve druhém kvartále minulého roku portál prodal 900 e-knih v češtině, letos to ve stejném období bylo již 10 500. Průměrná cena elektronického titulu se v posledních měsících ustálila kolem 150 korun.

Lukáš Novák: Letos čekáme skokový nárůst prodejů e-knih

Za rostoucím zájmem o elektronické čtečky stojí i pokles jejich cen. Průměrná cena čtečky je nyní o třetinu nižší než loni. Podle údajů Heureky se snížila na 3049 korun, průměrná cena e-knihy je pak 169 korun.

V USA už mají e-knihy 20 procent trhu

Zatímco ještě loni byly čtečky spíše záležitostí nadšenců, nyní se podle prodejců dostávají do povědomí širší veřejnosti. Výrazně se také zlepšila dostupnost českých elektronických knih, samy čtečky jsou levnější a jejich sortiment se stále rozšiřuje.

„Elektronické knihy se postupně dostávají ke slovu i u nás. V USA již v loňském roce patřilo e-knihám dvacet procent knižního trhu. U nás předpokládáme podobný vývoj v roce 2015, kdy by měly prodeje e-knih tvořit patnáct procent českého knižního trhu, v oblasti beletrie pro dospělé pak polovinu,“ uvedl ředitel společnosti Palmknihy Jiří Vlček.

V nabídce tuzemských elektronických knihkupectví je už několik tisíc titulů. Celkově v loňském roce patřilo e-knihám jen 0,03 procenta českého knižního trhu, letos je to podle Vlčka už jedno procento.