Prodeje platformy Atom klesají, Intel přesto roste

Zdroj: reuters

Intel ohlásil výborné finanční výsledky a výhledy do budoucna. Zároveň s tím se ale musí vypořádat s několika riziky, třeba nástupem mobilních zařízení.

Intel potvrdil povedenou výsledkovou sezónu významných technologických společností a ohlásil výborná finanční data, která hravě překonala odhady burzovních analytiků. Za třetí fiskální čtvrtletí v tomto roce utržil 14,3 miliardy dolarů, což je oproti předchozímu čtvrtletí nárůst o 3,2 miliardy a v meziročním srovnání tato hodnota povyskočila o 22 %. Čistý zisk narostl o 705 milionů dolarů na 3,7 miliardy, meziročně o solidních 24 %. Zisk na akcii meziročně narostl o 33 % na 69 centů.

Také Intelu se daří finančně růst díky cloud computingu. Dodává totiž technologie do datových center, které cloudy pohánějí. Divize Data Center Group vykázala meziroční nárůst o 15 % na 2,5 miliardy dolarů. I když se stále mluví o tom, že prodej klasických počítačů stagnuje a ještě více stagnovat bude, v prodejích největších výrobce mikroprocesorů světa to prozatím vidět není. Divize PC Client Group vykázaly tržby 9,4 miliardy dolarů, v součtu o 22 % více než za stejné období před rokem.

Výrazně narostly příjmy skupiny Intel Architecture, která se mimo jiné zabývá prodejem tzv. „embedded systémů“, tedy například automobilovým a dalším průmyslem. Skupina vykázala meziroční nárůst o významných 68 %.

Propad Atomů a příjemné akvizice

Naproti tomu veliký propad zaznamenal byznys s platformou Intel Atom. Atomy utržily 269 milionů dolarů, což je oproti minulému období pokles o 32 %. To je dáno zejména poklesem prodejů netbooků, které tyto čipsety využívají, a zvyšujícím se prodejem tabletů. Podle analýzy skupiny Gartner se v druhém fiskálu propadl prodej netbooků o 53 %. Nad Intelem zároveň visí vykřičník, který říká, aby se firma začala mnohem významněji angažovat v oblasti mobilních úsporných čipů, jež budou v budoucnu dost možná hrát prim.

Na probíhajícím VMworld Europe 2011 jsem se například bavil s několika zástupci společnosti VMware, kteří jsou toho názoru (a opírají se přitom o různé analýzy), že klasické počítače už za tři roky nebudou příliš relevantní. Počítače by měly tvořit 20 % zařízení připojených k internetu. Dnes se toto číslo pohybuje okolo 50 %.

Na příjmech společnosti se podílely také divize, o kterých se v souvislosti s Intelem příliš nemluví. Intel Mobile Communications, do kterého spadá například koupená společnost Infineon, a McAfee, za kterou před rokem Intel zaplatil 7,7 miliardy dolarů, přinesly příjmy 1,1 miliardy dolarů. Obě divize nejenom, že generují příjemné peníze, ale zároveň mají pro firmu strategický význam. Díky technologiím Infineon může Intel lépe vyrábět čipy pro komunikaci, a s McAfee pak úzce spolupracuje v zabezpečení na úrovni hardwaru. Obě části jsou vysoce důležité pro úspěch v mobilním byznysu.

Silný výzkum a dobré vyhlídky

Intel i nadále plánuje významně investovat do vývoje a výzkumu, což je oblast, kterou musí masivně podporovat, aby byl v budoucnu konkurenceschopný a co nejvíce inovativní. Ukázalo se to například v případě výzkumu dvoujádrových procesorů v pobočce v izraelské Haifě. Výdaje na R&D a akvizice v posledním čtvrtletí činily 4,2 miliardy dolarů. Ve čtvrtém čtvrtletí by tato hodnota měla povyrůst na 4,3 miliardy. Firma stejně tak plánuje zvýšit tržby na 14,7 miliardy dolarů.

Intel by se i přes dobré vyhlídky měl mít na pozoru, protože na něj číhá několik rizik, což si ostatně firma sama uvědomuje. Kromě zmiňované vysoké konkurence v oblasti mobilních a úsporných platforem je to například stagnující a nejistá globální ekonomická situace (i když, ), ale také postupný přechod na výrobu nové generace čipů založené na 22nm technologii. Jak uvádí samotný Intel, přechod s sebou může nést růstná výrobní rizika spojená například s načasováním.