Regulace roamingu může paradoxně poškodit trh, říká český europoslanec

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise chce do roku 2022 prodloužit celoevropskou regulaci roamingu a dál snižovat jeho ceny pro koncové uživatele. Nový návrh však může roamingový trh s daty zcela zmrazit a poškodit, upozorňuje český europoslanec Edvard Kožušník (ODS).

„Když se v roce 2007 zaváděla regulace roamingu, všichni jsme věděli, že ceny za roaming nejsou v pořádku. Regulace koncových cen podle mě není šťastným řešením a považoval jsem ji již tehdy za řešení krajní a dočasné jen do roku 2010. Následně byla regulace prodloužena o další dva roky a nyní se již navrhuje tuto dočasnost prodloužit rovnou o dalších deset let,“ říká Kožušník.

Návrh podle něj vůbec nerespektuje technologický vývoj a inovace. „V roce 2011 stanovujeme ceny za jeden megabyte přenesených dat v roce 2022 bez jakékoliv schopnosti predikce úrovně mobilních služeb a datové náročnosti aplikací, která bude v roce 2022 na trhu panovat,“ varuje.

Evropský parlament, který o věci spolurozhoduje, navrhuje, aby byl od roku 2014 stanoven strop pro odchozí hovory v zahraničí na 15 centů (3,75 korun) a na 5 centů (1,25 korun) za hovory přijaté. Odeslání textové zprávy by mělo stát maximálně 5 centů a jeden megabyte přenesených dat dvacet centů. Tyto cenové stropy by přitom měly od letošního června nabíhat postupně.

Regulace koncových cen za roaming však podle Kožušníka v Česku nefunguje. „Ceny sice klesly, ale u všech operátorů se drží u předepsaného horního cenového stropu. Operátoři si ztráty z roamingu potichu začali saturovat v jiných segmentech trhu. V Česku si například začali účtovat vyšší sazbu za odeslání SMS na zahraniční telefonní čísla a u nově zaváděných tarifů přešli od účtování po sekundách k účtování po minutách, které je pro spotřebitele krajně nevýhodné,“ upozorňuje europoslanec.

Český telekomunikační úřad by podle Kožušníka měl zahájit šetření spojitosti regulace roamingu a těchto pro spotřebitele nevýhodných kroků a ptát se, zda nedošlo k porušení pravidel hospodářské soutěže na trhu elektronických komunikací. Kožušník naopak vítá nápad koomise umožnit spotřebitelům volbu alternativního poskytovatele roamingových služeb.