S hlavou v oblacích

S hlavou v oblacích

S hlavou v oblacích

Pohled na cloud z pozice managementu. Co přináší cloudové služby pohledem shora bez zaměření na technologie.

Cloud computing je hodně skloňovaný pojem mezi IT odborníky i na oborových konferencích. Píše se a diskutuje o technologiích i dodavatelích a jejich řešení. Jak se ale vyznat v pojmech cloud, hypervizor, software define everything, Openstack, virtualizace, IaaS a dalších ?

O netechnickém pohledu na cloud si povídáme s Jakubem Kabourkem, obchodním ředitelem PRO-ZETA.

Jakub KabourekJakub Kabourek

Jak byste vysvětlil, co je to cloud třeba finančnímu řediteli?

Cloud je především koncept. Je škoda, že pořád řešíme technické aspekty a dostupné technologie, zatímco v netechnické rovině jen dokola opakujeme jako mantru, že cloud je flexibilní a elastický a snižuje náklady, aniž bychom to konkrétně rozvedli a uvedli další výhody z pohledu řízení firmy. Management firmy by měl ve svém IT chtít využít cloud ze stejného důvodu z jakého například pro financování firemních vozidel používá operativní leasing.

Cloud je vlastně outsouorcing. To podstatné je, že si platím za službu, což mě zbaví nejen nutnosti investovat, ale i neustále sledovat rychlý vývoj na technologickém trhu. Práci i rizika, která z toho vyplývají, to vše nechám na dodavateli. Server i storage je dnes už úplnou komoditou. S mírnou nadsázkou máme už dnes zákazníky, jejichž administrátoři “neviděli fyzický server” několik let, prostě to nepotřebují. Ví, co potřebují pro chod svých aplikací a to si zkrátka koupí jako službu.

Co byste odpověděl na otázky ohledně bezpečnosti cloudu? Není přeci jen lepší si dát své servery do dobře zabezpečeného a jištěného datacentra?

Hned na začátek je třeba říct, že zde ještě dlouho budou aplikace pro, které je vhodné použít fyzicky dedikovaný HW, ale určitě se nedá říct, že on-premise řešení jsou bezpečnější. Možná si ještě vzpomenete na jedno vyplavené pražské datacentrum, byť stojící na kopci. Za většinou chyb tak jako tak stojí lidský faktor. Stejně tak, jako musíte počítat s tím, že vypadne některý z vašich serverů, tak může vypadnout i celé datacentrum, pokud to ohrožuje váš business, hledáte řešení jak zálohovat a jak ten výpadek překlenout, nebo zcela eliminovat. My například pracujeme s konceptem 3 propojených datacenter, takže z pohledu zákazníka nabízíme službu, která je dostupná vždy.

On premise vs CloudOn premise vs Cloud

Ale k výpadku v cloudu může dojít také…

Samozřejmě, v praxi dochází k výpadku čehokoli. Navíc potřeby zákazníků se velmi liší. Někdy je důraz kladený na uchování dat, jindy na dostupnost. Najdete firmy, které neohrozí 15 minut výpadek, stejně jako firmy, pro které je to skoro katastrofa. Proto se také hodně mluví o hybridním cloudu a kombinaci veřejných a privátních služeb.

Takže cesta vede přímo do cloudu?

To je přirozený vývoj, cena HW i datové konektivity klesá, výkon se zvyšuje a firmy musí být efektivnější než dřív. Ty jejichž hlavní business je na internetu to už dávno chápou a pro ty ostatní to začíná být čím dál důležitější. Bez fungující infrastruktury a dostupných dat dnes jako střední a větší firma už fungovat nemůžete. Na začátku měl každý data na svém počítači a pak na firemním serveru. Když těch serverů bylo víc, zvýšené nároky na konektivitu, zálohování i chlazení dovedly zákazníky do datových center. Následně snaha o maximální využití zdrojů přinesla virtualizaci. Privátní cloud je vlastně další vývojový stupeň virtualizace. Efektivita veřejného nebo sdíleného cloudu jde ještě mnohem dál díky sdílení prostředků více zákazníky. Samozřejmě, že přechod do cloudu má svá úskalí, ale výsledek jistě ocení i na začátku zmíněný finanční ředitel.