S home office se otevřel ráj kyberzločinu. Doma jsou lidé zranitelnější

FBI eviduje za loňský rok škody způsobené kybernetickými útoky ve výši 4,2 miliardy dolarů.

FBI eviduje za loňský rok škody způsobené kybernetickými útoky ve výši 4,2 miliardy dolarů. Zdroj: Reuters

V roce 2019 měli američtí vyšetřovatelé nahlášeno přes 450 tisíc zločinů v kyberprostoru, loni to už bylo 790 tisíc případů.
Většina případů vyšetřovaných FBI je spojena s takzvaným phishingem, uvádí výroční zpráva FBI.
Do budoucna bude zločinů v kybernetickém prostoru zřejmě přibývat, dopadnout konkrétního pachatele je v současné době téměř nemožné.
Hackeři během pandemie napadali školy, nemocnice, vládní úřady ale i soukromé společnosti.
Počítač napadený ransomware. Majitel buď zaplatí výkupné ve víře, že hacker data odemkne, nebo výpalné nezaplatí a ke svým datům se už nikdy nedostane.
6
Fotogalerie

Globální pandemie se stala ideálním podhoubím pro růst kyberzločinu, jehož útoků přibývá. Odhad škod způsobených loni jen při nahlášených zločinech ve Spojených státech činí 4,2 miliardy dolarů. Obětmi jsou podle FBI firmy, vládní úřady ale i školy nebo nemocnice. Strmý nárůst kybernetických útoků v Česku potvrzuje antivirová společnost Avast.

V USA počet kybernetických útoků vzrostl meziročně téměř na dvojnásobek, uvádí výroční zpráva FBI. V roce 2019 měli američtí vyšetřovatelé nahlášeno přes 450 tisíc zločinů v kyberprostoru, loni to už bylo 790 tisíc případů. Objem napáchaných škod vzrostl z 3,5 miliardy v roce 2019 na zmíněné 4,2 miliardy dolarů, zhruba 93 miliard korun, v roce 2020. Většina případů připadá na phishing, podvodné zcizení osobních údajů například k bankovnímu kontu nebo jiným osobním účtům.

Výrazný vzestup počtu kybernetických útoků na českém území potvrzuje antivirová společnost Avast. „Důvodem je zejména masivní přesun práce do on-line prostředí a všeobecná nejistota spojená s pandemií, čímž se více lidí stává snazšími a atraktivními terči pro kyberzločince,“ potvrzuje Dominika Kalašová z Avastu. 

Největší hrozbu loni představoval ransomware, škodlivý kód, který v počítači či mobilu uzamkne data a za odemčení požaduje výpalné třeba v bitcoinech. Jen v prvních měsících pandemie počet ransomwarových útoků vzrostl globálně o 20 procent a v Česku dokonce o 40 procent, uvádí Avast.

Tento typ útoku zaznamenala Fakultní nemocnice Brno, univerzitní nemocnice v Düsseldorfu, Kalifornská univerzita nebo výrobce alkoholových destilátů Jack Daniels. Nejčastějším terčem byly vládní úřady, banky a průmysl, uvádí zpráva společnosti Trend Micro

Avast informuje také o speciálním typu vyhrožování, takzvaných sextortion útocích. Hackeři se snaží přesvědčit napadenou osobu, že mají její intimní záběry. „Během pandemie se šance kyberzločinců zvýšily, protože lidé tráví celkově více času před obrazovkou počítače například s videokonferenčními nástroji,“ uvádí malwarový analytik Avastu Marek Beňo. Firma loni v Česku zaznamenala 5400 sextortion útoků. 

Kyberzločinci také masivně kradou data. Za loňský rok se jim podařilo zcizit více dat než za celé předchozí období od roku 2005, uvádí společnost Canalys. Příčinou strmého růstu je podle její analýzy skutečnost, že čím dál více společnosti ukládá větší množství dat, která využívá k personalizované nabídce zboží či zobrazovaní relevantní reklamy pro internetové uživatele. Na rozsáhlejším sběru dat se podílí i rozvoj cloudové infrastruktury, která zjednodušuje práci s rozsáhlými datovými soubory.

Skutečný rozsah škod je těžké vyčíslit, zdaleka ne všechny kybernetické útoky se podaří zaznamenat. Oběti mnohé incidenty záměrně utají, aby neriskovaly svou pověst. Počet kyberzločinů vyšetřovaných policií proto poskytuje pouze orientační představu. Policisté se v Česku podle posledních dostupných dat za rok 2019 zabývali 8300 kybernetickými trestnými činy.

Šance na odhalení kybernetických zločinců zůstává nízká, podle některých odhadů se pohybuje kolem 0,05 procenta. I proto se většina odborných předpovědí pro následující roky shoduje na dalším nárůstu počtu kybernetických útoků, ze kterého plynou i závažnější finanční následky.