S „virtuály“ se roztrhl pytel: brzký start hlásí Tesco Mobile a Mobil.cz

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

V Česku zatím funguje jediný virtuální operátor – BLESKmobil. Operátorské ambice ale oznámilo několik dalších firem. S T-Mobilem se už dohodla firma GTS, která se chce zaměřit na firemní zákazníky. Svůj záměr působit jako virtuální operátor oznámili také distributor energií Centropol nebo provozovatel sítě CDMA U:fon. Podpis smlouvy do několika týdnů teď podle informací ČTK chystá vydavatelství Mafra se společností T-Mobile. A v létě spustí Tesco Mobile, oznámila dnes firma.

Tesco se dohodlo s Telefónikou – nový virtuální operátor Tesco Mobile začne na českém trhu své služby nabízet v průběhu letošního léta. Tesco Mobile už zažádal o licenci od Českého telekomunikačního úřadu. Řetězec chce klienty virtuálního operátora nalákat hlavně z řad svých zákazníků. SIM karty bude prodávat 232 obchodů Tesco, k dostání budou také v e-shopu řetězce.

Další nový virtuální operátor, který vznikne pod křídly T-Mobilu, by se pak prý mohl jmenovat Mobil.cz, jako jeden ze serverů Mafry, který se zabývá mobilními technologiemi.

„Zatím to nemůžeme komentovat,“ reagovala mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. „V současné době potenciál případného projektu virtuálního operátora analyzujeme. Samozřejmě diskutujeme se všemi operátory na trhu, ale spekulace o konkrétní realizaci jsou předčasné,“ řekl člen představenstva Mafry Roman Latuske.

Konkurenční Ringier spustil s Telefónikou loni v listopadu prvního tuzemského virtuálního operátora Bleskmobil, který za tři měsíce získal přes 100 tisíc zákazníků. Vsadil přitom na nízké ceny a jednoduché služby.

O spuštění virtuálního operátora uvažuje i Česká pošta, poskytovatel kabelové televize a připojení k internetu UPC nebo poskytovatel internetové telefonie Voocall. S každým mobilním operátorem v současnosti podle důvěryhodného zdroje jednají minimálně dva nebo tři zájemci.

Skupina Centropol už oznámila, že letos investuje do rozjezdu vlastního virtuálního operátora 100 milionů korun. Spustit ho chce ve druhé polovině letošního roku. (Přečtěte si podrobnosti)

Vznik virtuálních operátorů částečně uspíšila aktivita Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který chce pro mobilní firmy v rámci regulace mobilního trhu zavést povinnost zveřejnit velkoobchodní nabídku. Povinnost pustit do svých sítí nové hráče budou mít po chystané aukci také kupci kmitočtů pro sítě nové generace LTE. Virtuální operátoři většinou přináší nižší ceny a jednoduchou nabídku služeb. Například BLESKmobil na podzim snížil cenu volání z předplacené karty na polovičních 2,50 korun za minutu.