Samsung může telefony v USA prodávat dál, Apple u soudu neuspěl

Samsung, Apple

Samsung, Apple Zdroj: profimedia.cz

Soud ve Spojených státech odmítl žádost americké společnosti Apple, která chtěla, aby měl její jihokorejský rival Samsung Electronics soudně zakázáno prodávat na americkém trhu některé výrobky. Soud žádosti nevyhověl ani přesto, že Apple chtěl zakázat prodej těch modelů, které podle dřívějšího verdiktu zneužívají technologii Applu.

Rozhodnutí soudu znamená, že Samsung může v USA dál prodávat i tři starší modely, které má ještě skladem a které zatím nemohl doprodat. Globální trh smartphonů má v současné době hodnotu více než 100 miliard dolarů (asi 1,9 bilionu korun) a očekává se, že dál silně poroste. Právě Apple a Samsung jsou na tomto trhu hlavní hráči.

Verdikt v pondělí zveřejnila soudkyně Lucy Kohová. Soud v Kalifornii už letos v srpnu rozhodl, že Samsung musí za zneužití technologie Applu zaplatit odškodné 1,05 miliardy dolarů. Podle soudu totiž zneužil hned několik patentů Applu, díky nimž pak vyrobil 26 různých přístrojů. Tři z nich se v USA pořád ještě prodávají.

Soud: Apple požaduje příliš, když chce vykazat Samsung z trhu

Samsung podle pondělního sdělení soudkyně Kohové uvedl, že pracuje na jiné technologii, která už není v kolizi s patenty Applu. Mimo jiné jde také o populární funkci zoomu. Soudkyně také uvedla, že Apple požaduje až příliš, když chce Samsung vykázat z amerického trhu. Technologie smartphonů se podle ní opírá o stovky dalších patentů.

„Telefony, o které v tomto případu jde, obsahují širokou škálu funkcí, z nichž jen zlomek pokrývají patenty Applu,“ napsala soudkyně. „I když Apple má určitý zájem zachovat některé prvky exkluzivně pro přístroje Apple, neznamená to, že je nutné prodej celých výrobků navždy zakázat jen proto, že v obrovském množství různých funkcí obsahují i omezený počet chráněných prvků,“ dodala. Kdyby prý Applu vyhověla a prodej přístrojů Samsung na americkém trhu zakázala, veřejnost by tím byla poškozena.

„I když ty telefony obsahují prvky, které jsou v kolizi s patenty, obsahují i mnohem víc jiných prvků, které patenty chráněny nejsou. K nim by pak spotřebitelé neměli přístup, pokud by soud vydal zákaz. Veřejný zájem tudíž nepodporuje požadavek, aby telefony zmizely z trhu, když kolizní prvky představují tak malou část celého komplexu,“ uvedla rovněž soudkyně.

Kohová ale nevyhověla ani Samsungu. Ten požadoval, aby soud toto řízení zastavil a nařídil nový případ. Odvolával se přitom na nesprávné počínání člena poroty Velvina Hogana. Ten měl podle právníků Samsungu zveřejnit, že v roce 1993 na něj podal žalobu jeho bývalý zaměstnavatel, společnost Seagate Technology, ve které Samsung později získal zhruba desetiprocentní podíl.

Jan Sedlák: Apple hraje o Čínu