Šéf Oracle: V oblasti serverů jsme něco jako Apple

Šéf Oracle Larry Ellison

Šéf Oracle Larry Ellison

Oracle je v oblasti datových center něčím, čím je v oblasti koncových uživatelů Apple, jednou předežene současné serverové lídry a akvizice Sun Microsystems se firmě bohatě vyplatila. Alespoň podle slov spoluzakladatele a výkonného šéfa Oraclu Larryho Ellisona, který na konferenci D10 okomentoval několik aktuálních témat týkajících se jeho společnosti.

Oracle dlouhá léta fungoval jako přední světový výrobce podnikových aplikací a databázových systémů. Zhruba před dvěma lety vstoupil i do hry s hardwarem, když za 7,4 miliardy dolarů koupil společnost Sun Microsystems, která tak doposud tvoří nejvyšší akviziční položku společnosti. Oraclu je nicméně vyčítáno, že příjmy z nové hardwarové divize postupně klesají a že začlenění Sunu do stávajících struktur není ideální.

Peníze za Sun už se vrátily

Ellison má ale jiný názor. „Sun je naší zdaleka nejvíce profitabilní akvizicí a dávno už si sám na sebe vydělal. Vyděláme díky němu hromadu peněz,“ řekl před zaplněným publikem. Oracle za Sun zaplatil v hotovosti 5,5 miliardy dolarů, zbytek pak vydal v akciích.

Hardwarová divize nicméně už třetí kvartál po sobě vykázala pokles příjmů a také další čtvrtletí by mělo jít v podobných šlépějích. „Ano, nevýdělečné části způsobují pokles, postupně se jich ale zbavujeme. Prodávali jsme pevné disky jiných lidí. Vsadili jsme na kontrakty, kvůli kterým jsme ztratili peníze,“ vysvětluje Ellison.

Oracle pracuje s vysokou marží a snaží se zaměřovat pouze na high-end serverové systémy, což je mimo jiné důvod toho, proč se začíná mluvit o tom, že se firma zbaví serverů na platformě x86, které představují čím dál větší komoditu a klesají na nich marže. „Naše marže na serverovém hardwaru jsou pravděpodobně ty nejvyšší ze všech,“ tvrdí Ellison. Oracle má v současné době marži přesahující 50 procent, ta ovšem v posledním čtvrtletí oproti předchozím obdobím o pár procent spadla.

I díky takto vysoké marži Oracle klesající příjmy tolik nebolí. I když firma v hardwaru zaznamenala o 20 procent nižší prodeje, zisk oproti tomu narostl. „Příští rok zase začneme růst,“ tvrdí Ellison suverénně. Jeho plány přitom nejsou nikterak malé. „Jsme zřejmě nejpopulárnější dodavatel automatizovaných systémů na světě,“ říká a poukazuje přitom na zřejmě největšího konkurenta v podobě IBM.

V serverech předehnat IBM

„Rosteme mnohem rychleji, než IBM,“ komentuje byznys svého rivala. „IBM bývalo databázovou jedničkou, teď jsme jí my. IBM bývalo jedničkou v middlewaru, teď jsme jí my. V současné době jsou jedničkou v high-end serverech, brzy ale budeme jedničkou my.“ Oracle nechce s Big Blue soupeřit v oblasti služeb, ale chce se zaměřit přímo na serverovou platformu. „Myslíme si, že IBM můžeme porazit v oblasti serverů. Exadata, Exalytics, Exalogic, to je pro nás další velká věc,“ vyčísluje jeden z nejbohatších mužů planety ambice nových vlajkových produktů.

Co do kusu prodaných serverů se Oracle mezi největší výrobce neprodral. Díky vysoké marži a cenám si ale ukusuje velkou část celkových příjmů.Co do kusu prodaných serverů se Oracle mezi největší výrobce neprodral. Díky vysoké marži a cenám si ale ukusuje velkou část celkových příjmů.|Jan Sedlak

V Oraclu věří, že se zákazníkům líbí a bude líbit jednotný koncept všeho v jednom, který firma vytváří a prosazuje. „Dlouho předtím, než jsme koupili Sun, jsme se rozhodli vytvořit databázový stroj. Mysleli jsme si, že datová centra jsou zbytečně složitá. Zákazníci kupovali úložné systémy od EMC, síťové technologie od Cisca, a všechna tato zařízení skládala do sebe. Řekl jsem, pojďme dělat všechny tyto věci dohromady,“ popisuje Ellison pozadí svého rozhodnutí o koupi Sunu.

Oracle toto skutečně dělá. Svým zákazníkům, kteří provozují datová centra a potřebují servery, dodají „jednu krabici“, která obsahuje vše, co je k fungování serveru potřeba. Včetně aplikací a nástrojů. Pro zákazníky je to méně komplikované, než kupovat různé komponenty od různých dodavatelů a skládat je dohromady, ale mnohdy je takový systém také vyjde dráž kvůli uzavřenosti a podpoře.

„V oblasti datových center zkoušíme dělat stejnou věc, jakou dělá Apple v oblasti koncových uživatelů,“ přibližuje Ellison své smýšlení. „Děláme vše potřebné a dodáme vám kompletní balení. To je ve skutečnosti model Applu.“ Vášnivý jachtař Larry Ellison byl mimo jiné jedním z největších kamarádů Steva Jobse a Apple je doposud významným zákazníkem Oraclu – servery společnosti využívá ve svých datových centrech.

Podobnou koncepci vše v jednom už začínají prosazovat také další hráči na trhu. HP staví svojí konvergovanou infrastrukturu, a i když stále vychází zákazníkům vstříc a umožňuje IT infrastrukturu stavět po samostatných kusech hardwaru, dokáže nabídnout také kompletní sadu. O podobnou transformaci se skrze akvizice snaží i Dell. IBM tento rok , která jakoby v mnohém Oraclu z oka vypadla.

Soudy a spory s konkurencí

Oracle se svými konkurenty zároveň vede významné soudní spory. Ten s Googlem kvůli licencování jazyku Java zřejmě nakonec prohraje, stále ale prochází procesem se společností Hewlett-Packard. „HP nás zažalovalo, když jsme přijali Marka Hurda (bývalý výkonný šéf HP – pozn. redakce). Pak nás zažalovalo znovu, když jsme oznámili, že nebudeme vytvářet nové verze našich aplikací pro servery s čipy Itanium,“ popisuje Ellison.

IBM jsme předehnali v databázích a middleware, předeženeme ho také v high-end serverech, sdělil šéf Oraclu Larry Ellison na konferenci D10.IBM jsme předehnali v databázích a middleware, předeženeme ho také v high-end serverech, sdělil šéf Oraclu Larry Ellison na konferenci D10.

Absence podpory znamená například to, že nová verze databáze od Oraclu, která by měla vyjít v příštím roce, nebude fungovat na některých serverech HP, což tomuto tradičnímu výrobci může u zákazníků zásadně zkomplikovat život. Spor už dorostl do rozměrů, kdy na sebe jednotlivé společnosti vytahují dokumenty a e-mailovou komunikaci a obě tvrdí, že druhá strana lže. „Soud ukáže, kdo má pravdu. Věřím, že to budeme my,“ říká Ellison.

I přes své spory má Ellison vztah ke svému rivalovi pozitivní. „HP přeji pouze to nejlepší a myslím, že tahle firma je ikona. Všichni, kdo jsme měli kariéru v Silicon Valley, jsme vzhlíželi k Davu Packardovi a Billu Hewlettovi jako ke vzorům a můžeme si pouze přát, abychom byli alespoň z poloviny tak dobří, jako oni.“ Charismatický šéf zároveň dodal, že současná výkonná šéfka Meg Whitman je pro firmu výrazné zlepšení a že jí má rád.

Koho ale rád nemá, je její předchůdce Léo Apotheker, který ve funkci nevydržel ani rok. „Léo? Tak mu nebudu říkat, pro mě je to Leo,“ řekl Ellison na D10. Apotheker na nejvyšší pozici v HP nastoupil hned po vyhazovu Marka Hurda, kterého Ellison poté přetáhl k sobě do Oraclu. „Vyhodit Marka Hurda a přijmout Lea? V té době jsem říkal, že je to ten nejlepší nápad od doby, co Apple vyhodil Steva Jobse. Opravdu brilantní,“ uvedl sarkasticky.

Co bude na jachtě

Téměř sedmdesátiletý miliardář měl s Apothekerem spory už dříve, když ještě působil v německé společnosti SAP, která je dalším významným konkurentem Oraclu, tentokrát především v oblasti podnikových aplikací a nově také databázích. SAP za éry Apothekerovy vlády koupil společnost TomorrowNow jako reakci na akvizici firmy PeopleSoft Oraclem. Později ale vyšlo najevo, že divize TomorrowNow nezákonně stahovala milion soubory aplikací Oraclu, které pak používala ve svých produktech.

Oracle a SAP se v současné době špičkují nejen v tom, kdo je lepší v databázích, ale také v tom, kdo má lepší cloudové služby. Oba giganti nakupují za miliardy společnosti, jejichž technologie je dokážou vedle klasického licenčního modelu prodeje aplikací nabízet programy jako službu na bázi pravidelných poplatků. Ellison věří, že jeho firma je v oblasti softwaru dál: „Zatímco my přepisujeme naše velké aplikace, SAP s tím ještě ani nezačal.“

Čtyřikrát rozvedený sedmašedesátiletý vůdce se na odpočinek prozatím nechystá. Vedení obchodu sice přenechal Marku Hurdovi a věci kolem práva a účetnictví své kolegyni Safře Cartz, stále ale zůstává u kormidla technologického vývoje. „Užívám si konkurenci a proces učení se, když soutěžíme. Celé je to fascinující. Nevím, co budu dělat, až půjdu do důchodu. I v případě, když jdu jachtařit (Ellison v roce 2010 vyhrál populární jachtařský závod America˙s Cup – pozn. redakce), tak se rozhlédnu, jestli v okolí není někdy, kdo by si chtěl zazávodit.“