Slovenský procesor má po letitém zpoždění a sabotáži jít do výroby. Dostal stovky milionů z EU

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová  naslouchá prezentaci zakladatele firmy Tachyum Radoslava Daniláka.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová naslouchá prezentaci zakladatele firmy Tachyum Radoslava Daniláka. Zdroj: Tachyum

Slovenský startup Tachyum tvrdí, že konečně pokročil do jedné z finálních fází vývoje revolučního procesoru Prodigy. Ten má dle odvážných prohlášení ve výkonu předčit modely firem Intel a Nvidia a zároveň výrazně snížit spotřebu elektřiny. Tachyum vydání odkládá už zhruba tři roky, mimo jiné kvůli údajné sabotáži. Firma také získá finanční podporu od Evropské komise.

Tachyum založil slovenský podnikatel a technolog Radoslav Danilák. V minulosti pracoval pro Nvidii a rozjel dva čipové startupy. Oba úspěšně prodal a jeho čipy nasazoval například Apple v počítačích MacBook. Díky tomuto kreditu získal podporu investorů na projekt takzvaného univerzálního procesoru. Určený je pro datová centra a má akcelerovat výpočty umělé inteligence a podobně.

Tachyum v podobě rizikového kapitálu vybralo minimálně přes 44 milionů dolarů. Další kola financování nemusejí být veřejná. Velká část šla od fondu IPM, který investoval například do rovněž údajně revolučních baterií InoBat a který v Tachyu drží většinu. Slovenská vláda poskytla grant ve výši sedmnácti milionů dolarů.

Slovenský startup si na dalších 26,4 milionu dolarů nejspíše sáhne díky Evropské komisi. Ta nedávno schválila 68 evropských projektů spadajících do kategorie „mimořádného společného zájmu“ (IPCEI). Obdržet mají 8,1 miliardy eur ve formě dotace, přičemž vždy půjde o sto procent žádané dotace, nikoli pouze část. Tachyum od komise obdržela takzvanou notifikaci a může o peníze oficiálně požádat. Z Česka uspěly čtyři projekty, stát si na ně chce půjčit 1,5 miliardy korun.

Tachyum uvedlo, že evropské prostředky použije na vývoj druhé generace Prodigy. První generace přitom ještě ve fyzické formě neexistuje. Tachyum před pár dny sdělilo, že ukončilo přijímání žádostí na testování prototypu. S výrobou, která podle informací E15 proběhne u firmy TSMC na Tchaj-wanu, by se mohlo začít příští rok. „Ukončení této etapy nás dostane blíže k masově výrobě,“ slíbil Danilák.

Firma měla výrazné zpoždění nabrat kvůli sporu s jedním z dodavatelů, americkou společností Cadence. Ta měla Slovákům dodat některé klíčové součásti designu celého čipu, jak je to v branži běžné. Tachyum ale na Cadence loni podalo žalobu u soudu v Kalifornii a obvinilo jí ze sabotáže. Bývalý výkonný ředitel Cadence Lip-Bu Tan byl podle žaloby ve střetu zájmů a záměrně měl zdržovat dodávky.

Cadence nikdy spor nekomentovala. Letos v lednu ale došlo k mimosoudnímu urovnání, z čehož lze odvodit, že žaloba slovenské firmy mohla být postavena na reálných základech. Cadence dle Tachya měla způsobit ušlý zisk přes 200 milionů dolarů a dalších 27 milionů dolarů stálo hledání náhradního dodavatele.

„Spor vyvolal řadu otázek – zda máme kompetentní inženýry, zda výměnu technologií zvládneme a tak dále,“ popsal E15 Danilák. „Zásadně to ovlivnilo schopnost Tachya získat další kolo financování,“ potvrdil E15 zdroj z prostředí rizikového kapitálu, který nechce být jmenován.

Podobné praktiky jsou dle Daniláka v byznysu s čipy běžné. „Ohrožujeme některé velké firmy typu Intel. Stejné zkušenosti mám se svou dřívější firmou Skyera, s níž jsme ohrožovali velké hráče kolem čipů pro ukládání dat,“ naznačil Danilák během návštěvy E15 v jeho kanceláři v Las Vegas. „Přátelé neexistují, jen zájmy.“

Tachyum letos získalo veřejnou podporu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Podle ní je nutné vyvíjet přelomové technologie a prosazovat se s nimi na světových trzích. „Je skvělé, že na Slovensku máme firmy s takovou vizí,“ uvedla prezidentka směrem k čipovému startupu.