Sony přičítá hackerské útoky odpůrcům autorských práv

Japonská firma Sony v příštích
dnech zprovozní část služeb své herní sítě PlayStation Network,
kterou musela odstavit po masivním útoku hackerů.

Japonská firma Sony v příštích dnech zprovozní část služeb své herní sítě PlayStation Network, kterou musela odstavit po masivním útoku hackerů. Zdroj: reuters

Japonská firma Sony si myslí, že si hackeři letos na jaře vybrali její internetovou herní síť za cíl rozsáhlého počítačového útoku kvůli tomu, že se snažila ochránit své duševní vlastnictví, konkrétně bránit nelegálnímu šíření videoher. Na valné hromadě to uvedl generální ředitel společnosti Howard Stringer. Na výzvu, aby kvůli incidentu odstoupil, nereagoval.

V dubnu při útoku na účty sítě PlayStation Network unikla data 77 milionů uživatelů, většinou z Evropy a Spojených států. Hackeři se dostali i k číslům kreditních karet. K rozsáhlému útoku se nikdo nepřihlásil. Rozšířily se ale spekulace, že útok vyprovokovala Sony snahami zamezit neautorizovaným úpravám konzol PlayStation3.

„Myslíme si, že jsme se stali terčem útoku, protože jsme se snažili chránit naše duševní vlastnictví, v tomto případě videohry,“ uvedl Stringer před akcionáři. Za útočníky označil lidi, kteří chtějí, aby bylo vše zdarma.

Souviset s útokem by podle agentury Reuters mohla žaloba Sony na hackera George Hotze kvůli porušení autorských práv. Hotz na internetu zveřejnil návod, jak mohou počítačoví hráči na svých konzolách PlayStation 3 prolomit jejich ochranu. Nepřímo tak umožnil hraní nelegálních kopií her, ačkoliv původně prý chtěl jen poskytnout informace, jak do herního zařízení implementovat operační systém Linux.

Sony po dohodě s Hotzem nakonec žalobu stáhla. Hacker ale na svém blogu vyzval k bojkotu výrobků firmy. Krátce na to přišel rozsáhlý kyberútok, Hotz ale zodpovědnost odmítá. (V červnu Hotz, který dokázal obejít i ochranu iPhonu, začal pracovat pro sociální síť Facebook.)

Šéf Sony Stringer odstoupit zatím nehodlá

Ředitel Sony na valné hromadě čelil výzvě jednoho akcionáře, aby odstoupil z funkce a firmě umožnil nový start. Stringer na to přímo nereagoval, pouze uvedl, že jeho nejvýznamnější zodpovědností je dozor nad vývojem společnosti a výchova další generace managementu.

Sony oznámila, že se využívání PlayStation Network vrátilo na úroveň 90 procent před útokem s krádeží dat. Část uživatelů ale zůstává na Sony rozzlobená. Agentura Reuters v této souvislosti zmínila jeden z návrhů hromadné žaloby, který uvádí, že Sony marnotratně vyhazovala za ochranu vlastních korporátních informací, zatímco u dat svých klientů to samé zanedbala.