Souboj bank o emisi akcií Facebooku je otázkou prestiže

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia.cz

Očekávaná primární emise akcií (IPO) americké internetové společnosti Facebook bude patrně jednou z největších, jakou trh v USA pamatuje. Investiční banky, jejichž úkolem je úpis akcií zorganizovat, se předhánějí v tom, kdo zakázku dostane. A experti očekávají, že banky dají tentokrát přednost prestiži před výnosem, protože nabídka akcií Facebooku bude tak velká, že lukrativnější zakázku při organizaci IPO řada bank už dlouho neměla.

Facebook zatím nesdělil, kdy hodlá uvést akcie na trh. Spekuluje se ale, že to bude v průběhu letošního roku. Zdroje ekonomického listu The Wall Street Journal tvrdí, že firma by mohla žádost o registraci akcií podat už tuto středu, z firmy to ale nikdo nepotvrdil.

Předpokládá se, že Facebook si bude chtít na trhu zajistit kolem deseti miliard dolarů (asi 193 miliard korun). Pokud se dohady potvrdí, znamenalo by to, že hodnota celého Facebooku bude až 100 miliard dolarů (zhruba 1,9 bilionu korun). To je mnohem víc, než jaký je státní rozpočet České republiky na celý rok.

Lze proto čekat, že investiční banky vynaloží maximum úsilí, aby získaly zakázku na poradenství. Každý podnik, jehož cílem je vstoupit na burzu, totiž potřebuje poradce. Tím je většinou právě investiční banka. U velkých úpisů často asistuje syndikát několika velkých bank.

V současnosti se obchoduje jen s velkými bloky akcií Facebooku

„IPO Facebooku bude ikonickou záležitostí,“ poznamenal šéf investiční společnosti Montgomery & Co James Montgomery. Pro Facebook by tudíž nemělo být problémem si vyjednat, aby poplatek za poradenství činil pouze jedno procento z celkového výnosu. I při tak nízkém poplatku by se odměna bankám pohybovala kolem 100 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy korun).

Banky si za poradenství při úpisu akcií v menších objemech běžně říkají o sedm procent z částky, kterou firma úpisem akcií získá. U velkých zakázek je emitent schopen vyjednat poplatek jen kolem dvou až tří procent z celkové částky.

Facebook provozuje v prostředí internetu největší sociální síť světa. Firma tvrdí, že už má více než 800 milionů registrovaných uživatelů. Akcie Facebooku se teď obchodují pouze na specializovaných burzách pro podniky a bohaté jednotlivce. Ti si mezi sebou vyměňují zpravidla velké bloky akcií. Přesné záznamy o cenách nejsou veřejnosti k dispozici.