Stroj mě dnes podle hlasu pozná za tři vteřiny, říká šéf pražské laboratoře IBM Martin Švík

Martin Švík, IBM

Martin Švík, IBM Zdroj: IBM

Martin Švík, IBM
Martin Švík, IBM
Martin Švík, IBM
Martin Švík, IBM
5
Fotogalerie

Umělá inteligence je oborem, jehož potenciál je rozhodně větší než současné využití. Jednou z bariér plošnějšího rozšiřování je také cena. Možná i proto zůstává využití umělé inteligence označované jako AI zatím za očekáváním. „Nejsme tam, kde si lidstvo myslelo, že budeme. Mezi lety 2010 až 2015 si lidé mysleli, že to vyřeší všechny technologické problémy. Očekávání byla obrovská, ale celý trh si musel projít korekcí,“ říká Martin Švík z inovativní laboratoře pro aplikaci umělé inteligence společnosti IBM.

Svět ochromila pandemie koronaviru. Jak moc se dokázala umělá inteligence uplatnit při řešení tohoto problému?

Zásadní uplatnění je stoprocentně ve zdravotnictví. A bude to ještě intenzivnější. Některé projekty už se realizují a umělá inteligence pomáhá. Spolupracovali jsme například na projektu virtuální sestry Anežky. Pomáhá odlehčit call centru 1212 v současné epidemii a dosahujeme u ní přesnosti vyřešení případů přes 85 procent. 

Co brání většímu rozšíření?

Až se podaří centralizovat data o pacientech, otevřou se neskutečné možnosti. Udělali jsme například experiment v embryologii u umělého oplodnění. U embryí se sleduje v počátku několik set parametrů. Díky umělé inteligenci jsme dokázali být úspěšnější než lékaři-embryologové u vyhodnocování toho, které embryo má největší šance na uchycení. Překážkou jsou však certifikace takových řešení, abychom je mohli použít jako medicínský přístroj, což enormně zpomaluje nasazení technologií. 

Kde kromě zdravotnictví se v budoucnu AI nejvíce uplatní?

Velmi brzy se rozšíří vyhodnocování klientů v bankovnictví a pojišťovnictví, na ověřování totožnosti například. Automatizace faktur zažije boom. 

Zaostává dnes umělá inteligence za očekáváním v tom, co jsme si jako lidstvo mysleli, že nám umožní?

Nejsme tam, kde si lidstvo myslelo, že budeme. AI je hype, jakým byla kolem milénia dot-com bublina. Lidé si mezi lety 2010 až 2015 mysleli, že AI vyřeší všechny technologické problémy. Byly pro to důvody. Na trhu se objevily nové typy algoritmů, nový hardware. Výpočetní kapacita rostla. Očekávání ale byla obrovská. Celý trh si musel projít lehkou korekcí. Spousta implementací nedopadla dle očekávání, ale i tak se celý trh značně posunul a dnes již téměř není možné implementovat nová řešení, která by v sobě nenesla alespoň prvky AI.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!