Švédský startup řešící dýchací potíže nabral čtvrt miliardy. Investovali i Češi

Lídrem investičního kola byl londýnský fond AlbionVC, Kaya se stala druhým největším investorem, potvrdil deníku E15 partner českého fondu Pavel Mucha.

Lídrem investičního kola byl londýnský fond AlbionVC, Kaya se stala druhým největším investorem, potvrdil deníku E15 partner českého fondu Pavel Mucha. Zdroj: E15

Fond Kaya, nová část investiční skupiny Enern, vstoupila do dalšího startupu. Za desítky milionů získal podíl ve stockholmské platformě na diagnostiku dýchacích potíží NuvoAir.
2
Fotogalerie

Fond Kaya, nová část tuzemské investiční skupiny Enern, vstoupil do další začínající firmy. Za desítky milionů získal podíl ve stockholmské společnosti zaměřené na diagnostiku dýchacích potíží NuvoAir. Spolu s ním investovala do startupu pětice společností. Celkem tak NuvoAir nabral na další rozvoj dvanáct milionů dolarů, zhruba 260 milionů korun. 

Lídrem investičního kola byl londýnský fond AlbionVC, Kaya se stala druhým největším investorem, potvrdil deníku E15 partner českého fondu Pavel Mucha. „Konkrétní investovanou částku ani získaný podíl nemohu sdělit,“ dodal Mucha s odkazem na smluvní podmínky.

Startup zaměřený na chronické dýchací potíže nabízí kompletní vzdálenou asistovanou péči, která zahrnuje přístroje, diagnostický software a nástroje pro komunikaci jak s lékaři, tak s pacienty trpícími stejnou diagnózou. Součástí je i aplikace na zjišťování a sledování nočního kašle.

Byznys model je prostý. NuvoAir odhaduje, že dýchacími onemocněními, jako jsou astma nebo cystická fibróza, trpí celosvětově na půl miliardy lidí. Hodnota péče o pacienty se přitom blíží ke 300 miliard dolarů ročně, zhruba 6,5 bilionu korun.

Firma je nicméně přesvědčena, že část těchto prostředků se vynakládá zbytečně. Její řešení s předstihem odhaluje zhoršující se stav a snižuje tak četnost urgentních návštěv u lékaře až o čtyřicet procent. 

„Pro tento druh pacientů je NuvoAir průkopníkem nejen na evropském, ale i na americkém trhu. Absence vzdálené asistence způsobuje pozdní rozpoznání zhoršeného zdravotního stavu a následná hospitalizace stojí pacienta dny až týdny mizerného života,“ vysvětluje hlavní přínosy Mucha. „Zdravotní systém vynaloží na každou takovou hospitalizaci mezi 50 tisíci až 2,5 milionu korun, takže vzdálená asistovaná péče má ohromný společenský přínos,“ doplňuje. 

Společnost NuvoAir, která v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o 500 procent, dokončila investiční kolo v červnu. Peníze chce použít na další expanzi ve Spojených státech a v Evropě a na vývoj nových produktů a služeb. 

Kaya se od Enernu oddělila na začátku roku s tím, že se zaměří na investice do firem v nejranějším stadiu. Přichystané má dvě miliardy korun. Partnery fondu jsou kromě Muchy také Tomáš Obrtáč, Tomáš Pačinda a Martin Rajčan.

Skupina Enern se do nynějška zaměřovala spíše na startupy v pokročilé fázi, ve které je sice investice méně riziková, avšak zpravidla i méně výnosná. Celkově Enern pečuje o aktiva v hodnotě 500 milionů eur, téměř třináct miliard korun. Do jeho portfolia patří například tuzemské firmy Footshop, Supernova nebo Topite.cz.