Telekomunikační úřad po kritice zrušil zakázku na právní služby. Byla nezákonná, tvrdí advokáti

Český telekomunikační úřad

Český telekomunikační úřad Zdroj: Profimedia

Předsedkyně ČTÚ Hana Továrková
Předsedkyně ČTÚ Hana Továrková
3
Fotogalerie

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zrušil zakázku na externí právní služby v celkové hodnotě dvanáct milionů korun, kterou vypsal v polovině května. Předmětem zakázky byla běžná právní agenda včetně „analýzy legislativy“, „komplexního právního poradenství“ či „komplexního zastupování před soudy“, kterou se zabývají i interní právníci úřadu. Zakázku napadly advokátní kanceláře kvůli tomu, že mohla diskriminovat některé uchazeče, tudíž být v rozporu se zákonem. Na zakázku už v květnu upozornila redakce E15.cz.

Úřad pod vedením Hany Továrkové původně vypsání zakázky na rámcovou smlouvu na externí právní služby hájil „transparentností a lepší administrací“. ČTÚ přitom disponuje zhruba sedmdesáti vlastními právníky, kteří se činnostem poptávaným v zakázce věnují, a to včetně legislativců či právníků zastupujících úřad před soudy.

Zakázku u úřadu napadly dvě advokátní kanceláře. Podle jejich názoru byla diskriminační. „S ohledem na skutečnost, že nastavení kombinace příliš omezujících zadávacích podmínek z hlediska technické kvalifikace a střetu zájmů by mohlo být shledáno orgánem dohledu v rozporu se zákonem, rozhodl zadavatel o námitkách tak, že jim vyhověl,“ uvedl ČTÚ v rozhodnutí o zrušení zadávacího řízení. Konkrétní názvy stěžovatelů nemůže ČTÚ zveřejnit s odkazem na stále běžící lhůty pro podání případných námitek.

Stěžovatelé v námitkách konstatovali, že jsou potenciálními dodavateli plnění požadovaného v rámci veřejné zakázky. Namítali, že zadavatel nezákonně a nedůvodně fakticky vyloučil možnost účastnit se zadávacího řízení na veřejnou zakázku těm dodavatelům, kteří „neposkytovali anebo neposkytují právní služby v zadavatelem specifikovaných oblastech výlučně zadavateli“.

„Takto nastavené podmínky nepovažoval zadavatel za příliš omezující, tedy aby bylo možno tyto považovat za rozporné se zákonem. Nejednalo se o podmínky, které by z pohledu zadavatele měly zásadně omezovat soutěž, z námitek stěžovatelů však vyplynulo, že někteří potencionální dodavatelé situaci vnímají odlišně,“ sdělila vedoucí sekretariátu předsedkyně rady telekomunikačního úřadu Barbora Havelková. 

Vypsání zakázky od začátku kritizoval bývalý předseda ČTÚ Jaromír Novák. „Je to zvláštní, nedokážu si celý postup úřadu vysvětlit,“ uvedl. Úřad zadávací podmínky upravil tak, aby byly v souladu se zákonem a následně zadání veřejné zakázky zopakuje.

V ČTÚ od začátku letošního roku probíhá kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu, která se zabývá mimo jiné i zadanými veřejnými zakázkami. Kontrolní závěr by měl být známý v říjnu. V lednu 2023 zároveň končí funkční období současné předsedkyně ČTÚ Hany Továrkové. Vzhledem k tomu, že je v otevřeném sporu s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN), lze očekávat, že její mandát nebude prodloužen.

Jak si zařídit datovou schránku?

Video placeholde
• Ministerstvo Vnitra ČR