Tenké ultrabooky se příliš neprodávají. Prý kvůli ceně

Zdroj: reuters

Asus a Acer snížili odhady prodaných ultrabooků do konce tohoto roku. Poptávka po konkurentech MacBooku Air je nejasná kvůli vyšším cenám. Podívali jsme se tomu na kloub.

Výrobci počítačů z celého světa začali expedovat a prodávat nové tenké přenosné konkurenty MacBooku Air. O tzv. ultrabooky ale prozatím není tak silný zájem, jak se ještě před pár měsíci očekávalo a jaký si výrobci a jejich dvorní dodavatel Intel slibovali. Asus a Acer například museli snížit své původní prodejní odhady. Očekávali totiž, že do konce tohoto roku prodají kolem 300 tisíc těchto nových typů notebooků, nakonec ale příliš optimistické číslo zkrouhli na pouhých 100 tisíc kusů. Jak se zdá, v současnosti za to může nepříliš příznivá cena prvních modelů. Vše se ale může změnit.

Aktuálně je poměrně těžké sehnat modely tenkých notebooků, které by dokázaly atakovat hranici 999 dolarů, na které se začíná prodávat nejlevnější model MacBooku Air. Pesimistické pohledy je však nutné brzdit, ultrabooky se totiž teprve dostávají na trh a do budoucna je jasné, že se trh dočká jak dražších kousků, tak i těch levnějších.

Je přece tolik možností

„Neřekli jsme, že se ultrabooky musí prodávat pod hranicí 999 dolarů, ale že by konfigurace měly začínat pod touto cenovou hladinou,“ okomentoval pro Živě.cz a E15 situaci Pavel Svoboda z českého zastoupení Intelu. Upozornil tak na to, že výrobci ultrabooků nemusí automaticky nabízet pouze modely pod hranicí tisíce dolarů, ale podle svého uvážení mohou vyrábět i modely dražší. Nižší ceny jsou ale podle Svobody naprosto realistické. „Postupně bude více a více modelů,“ doplňuje a poukazuje tak na skutečnost, že trh s ultrabooky je mladý a zájemci si prozatím musí počkat především na předvánoční trh a nejlépe až na příští rok.

Modely UX21E a UX31E od Asusu budou prvními vlaštovkami nové generace notebooků.Modely UX21E a UX31E od Asusu budou prvními vlaštovkami nové generace notebooků.

„U nás samozřejmě musíme ceny adaptovat na lokální podmínky, které dost často znamenají ekvivalent dolarů v eurech, nemluvě o DPH,“ upřesnil cenové machinace Svoboda. „V České republice se tyto stroje začínají prodávat za 19 999 korun, což je celkem příjemný ekvivalent,“ myslí si. A je to pravda, například nejlevnější MacBook Air u nás seženete za necelých 24 tisíc. Nový ultrabook Acer Aspire S3 se začíná prodávat od 899 dolarů.

Minulý týden jsem měl možnost si jeden z prvních kousků nových notebooků od Asusu osahat a musím konstatovat, že se co do kvality zpracování může směle rovnat se zmiňovaným MacBookem Air od Applu. Otázka srovnatelné ceny ale určitě bude hrát roli.

Ultrabooky jsou pro Intel velice důležité

K tomu, aby výrobci mohli u svých strojů používat marketingovou a obchodní nálepku ultrabook, musí splnit několik požadavků nadiktovaných Intelem. Tenké musí být maximálně 20 milimetrů, z režimu spánku se musí probrat do 7 sekund a vážit by neměly přes 1,4 kilogramu. Představu o tom, jak tyto stroje budou vypadat, si můžete udělat díky prvním modelům z letošního IDF 2011.

Intel výrobcům diktuje pouze základní parametry, přesný design se ale mohou zvolit sami. Na obrázku ultrabook Lenovo IdeaPad U300s.Intel výrobcům diktuje pouze základní parametry, přesný design se ale mohou zvolit sami. Na obrázku ultrabook Lenovo IdeaPad U300s.

Pro Intel je úspěch ultrabooků klíčový a měl by vytěsnit padající příjmy z levné mobilní a nevýkonné platformy Atom. Jak je možné vypozorovat z posledních finančních výsledků firmy, příjem z prodeje Atomů meziročně klesl o 32 procent na 269 milionů dolarů. Oproti předchozímu čtvrtletí jde tento pokles do mínusu o 24 procent. Intelu tak začíná unikat trh s přenosnými zařízeními, což se potvrzuje také na dalších číslech – v druhém kvartálu finančního roku 2011 se prodalo 13,6 milionu tabletů oproti pouhým 7,3 milionu netbooků. Během tohoto roku by se pak mělo prodat 60 milionů tabletů a 32 milionů netbooků.

Intelu výrazně zatápí ARM a jeho úsporné mobilní čipsety a do toho všeho s pohrůžkami přispěchal také Apple, který firmě vzkázal, že pokud co nejrychleji nepřijde s novou a výrazně úspornější platformou, mohou se jejich obchodní cesty rozejít. A právě Apple Intel do jisté míry dotlačil k tomu, aby začal přemýšlet o tenkých, lehkých a levných ultraboocích. MacBooky Air se díky velice příjemné ceně začínají prodávat čím dál více a pokud uživatel takto skladný a výkonný stroj chtěl, neměl prakticky jinou alternativu. Případně za mnohem vyšší cenu.

Až 30 procent z prodaných počítačů

„Když si v současné době chcete koupit stroj s elegantním designem, musíte si koupit Mac,“ potvrdil výše zmiňované šéf ultrabooků v Intelu Greg Welch. Zároveň ale poukázal na to, že ne všichni lidé chtějí počítače od Applu a raději by v podobném těle viděli klasické PC. Největší výrobce mikroprocesorů na světě, kterému aktuálně patří zhruba 80 procent trhu, se proto rozhodl pomocí své dceřiné společnosti Intel Capital vytvořit investiční fond naplněný 300 miliony dolarů. Tyto peníze budou během následujících 3 až 4 let investovány do společností, které se zabývají výrobou mobilních a úsporných technologií. Díky tomu pak budou moci výrobci počítačů a odběratelé technologií Intelu montovat stejně hezké, tenké a levné počítače, jako to umí Apple. Otázkou je, zda vše zvládnou také .

Prodeje ultrabooků by měla příští rok nastartovat platforma Ivy Bridge a následně spojení s Windows 8. Prozatím si můžete koupit třeba na obrázku zobrazený Acer Aspire 3951.Prodeje ultrabooků by měla příští rok nastartovat platforma Ivy Bridge a následně spojení s Windows 8. Prozatím si můžete koupit třeba na obrázku zobrazený Acer Aspire 3951.

Intel a výrobci si slibují, že ultrabooky do dubna nebo května příštího roku vytvoří 10 procent z celkového množství prodaných přenosných počítačů. V této době pak má na trh přijít nová platforma Ivy Bridge, která mimo jiné sníží spotřebu ze současných 35 až 40 wattů na pouhých 15 wattů. To by mělo být, společně se startem prodeje Windows 8, hlavním impulzem k tomu, aby se ultrabooky začaly prodávat ještě více. Odhady mluví o tom, že ultrabooky budou koncem roku 2012 tvořit až 30procentní podíl mezi počítači.

Světlou budoucnost pro ultrabooky vidí také AMD. Věčný rival Intelu například vkročil do vod netbooků pouze omezeně, firma je viděla jako slepou větev. „Vidíme jasně, že lidé chtějí malé, tenké a lehčí počítače,“ řekl marketingový šéf AMD Nigel Dessau. Tak uvidíme.