Trh vinylových desek roste, v anglosaských zemích láme rekordy

Amoeba Records v San Francisku (ilustrační foto)

Amoeba Records v San Francisku (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Chris Frewin via Flickr

Obliba vinylových desek nadále stoupá. Ve Spojených státech se letos předpokládá prodej rekordních osmi milionů desek. Velká Británie pro změnu očekává nejlepší čísla od roku 1996. Hudební průmysl si díky vinylům alespoň částečně vynahrazuje pokles celého byznysu.

Zatímco za loňský rok se na americkém trhu prodalo rekordních 6,1 milionu desek, letos si jde vinylový byznys za další metou - aktuální statistiky Nielsen Music hovoří prodaném počtu 7,6 milionu desek. Jak v této souvislosti uvádí The Wall Street Journal, poptávku táhne především mladá generace.

Nárůst zájmu o vinyl byl v USA jasně patrný o Černém pátku koncem letošního listopadu, kdy se za jediný týden prodalo 259 tisíc desek. Oproti stejnému týdnu 2013 jde o nárůst o 49 procent a druhý nejlepší výsledek od roku 1991. Vůbec nejlepší výsledek od roku 1991 si drží jiný letošní týden navázaný na prodejní akci, kterou byl takzvaný Record Store Day (třetí sobota v dubnu). V jím zakončeném týdnu se prodalo 369 tisíc desek.

Británie hlásí nejlepší prodeje desek za 18 let

Vinylové desky slaví úspěch i ve Velké Británii. Podle údajů oborové organizace BPI zveřejněných na konci listopadu prodeje letos překonaly na ostrovech milionovou hranici. Stalo se tak poprvé od poloviny 90. let.

Britští prodejci věří, že krátce před Vánoci půjdou desky ještě více na odbyt - konečný počet by se tak podle odhadů mohl vyšplhat až 1,2 milionu prodaných kusů. Výsledné číslo tak bude s největší pravděpodobností nejvyšší od roku 1996. Pro srovnání, za loňský rok se na britském trhu prodalo přes 780 tisíc desek.

Jak podotýká Martin Talbot z Official Charts Company, není zrovna běžné, aby nějaký hudební formát úplně propadl a po letech se znovu vrátil na výsluní. „Je to známka toho, že skutečné vlastnictví hudby má pro lidi stále význam,“ uvedl Talbot.

Dobré marže pro hlavní hráče

Vydávání vinylů má pro vydavatelské společnosti své ekonomické důvody. Po nástupu internetu a digitalizace šel celý byznys s tržbami dolů a každoročně ztrácet desetinu své hodnoty.

„Proto hlavní hráči začali znovu podporovat formát, na němž lze udržet dobré marže a kde hodnota prodaného výrobku nebude devět eur, ale třeba devadesát,“ vysvětlil před časem deníku E15 obchodní ředitel české vydavatelské firmy GZ Media Jiří Hašek.

Vinylové desky se vracejí i do Česka. Důkazem mohou být například Supraphon, který se vrátil k vydávání desek před třemi lety, nebo rostoucí počet hudebních obchodů nabízejících především vinyly.

Prodej LP desek raketově roste. Kvůli maržím je podporují velcí hráči