Tržby amerických kin se propadly o stovky milionů dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Letošní rok hollywoodským studiím doma příliš nevyšel. Přes skvělé výsledky letních velkofilmů směřuje bilance hrubých tržeb amerických kin k meziročnímu poklesu o více než čtyři procenta. V hrubé sumě to znamená alespoň čtyři sta milionů dolarů. Vyplývá to z dat serveru boxofficemojo.com.

K dispozici je srovnání k 19. prosinci, kdy rozdíl činí 4,5 procenta (loni k tomuto datu kina utržila 10,07 miliardy dolarů, zatímco letos jen 9,63 miliardy). Navíc studia na zbytek roku přichystala již málo takzvaných blockbusterů a spíše sázejí na umělecké tituly před oskarovou uzávěrkou. Ty jsou navíc vysílány v omezeném počtu kin, jedná se o takzvanou limitovanou distribuci.

Z velké hollywoodské šestky se v meziročním srovnání dařilo jen Paramountu a Universalu. Prvně jmenovaný letos dosáhl kasovního rekordu, když si na konto svých snímků dosud připsal 1,784 miliardy dolarů (obecně platí, že studia z hrubých tržeb získají přibližně 55 procent).

Paramountu se dařilo především díky letním hitům. Patří k nim třetí pokračování série Transformers, komiksové snímky Thor a Captain America: První Avenger a dva animované filmy, jejichž americké tržby však patřily ke zklamáním roku (Kocour v botách a Kung Fu Panda 2).

Studiu Universal se podařil ještě větší meziroční skok, když dosáhla nárůstu o 30,5 procenta, i když má na kontě jen dva hity, Rychle a zběsile 5 a komedii Ženy sobě. I proto Universal přes skokový růst celkově zůstává na páté příčce mezi hollywoodskými společnostmi.

Ostatní velká studia musí čelit výrazným poklesům tržeb. Nejbolestivější pád letos prožívá studio 20th Century Fox. To v loňském a předloňském roce těžilo především z výkonu sci-fivelkofilmu Avatar Jamese Camerona, letos však žádný podobný hit neprodukovalo.

Sázka na inteligentní spektákly jako Zrození Planety opic a X-Men: První třída vyšla napůl – oba filmy se staly nejúspěšnějšími díly studia, ale domácí tržby ani jednoho nepřekonaly 200 milionů. Společnost 20th Century Fox tak zaznamenala meziroční pokles o neuvěřitelných 38,7 procenta a poprvé od roku 2008 tržby jejích filmů nepřekročí miliardu dolarů.

Více než desetiprocentnímu poklesu čelí konglomerát Buena Vista/Walt Disney, jehož Piráti z Karibiku sice patřili k mezinárodním hitům, doma se jim ale příliš nedařilo. Vůbec nejnižší meziroční ztráty pak vykázalo studio Sony/Columbia.

Celkové tržby filmů velké hollywoodské šestky*Celkové tržby filmů velké hollywoodské šestky* | boxofficemojo.com

Příjmy z českých kinosálů klesly hluboko pod loňský rekord

V době od ledna do října čeští diváci zaplatili za vstupenky do kin zhruba miliardu korun. Zdánlivě astronomická částka je však o 280 milionů korun nižší než ve stejném období loňského roku. Tuzemská kina tak letos zřejmě utrží výrazně méně než loni, kdy v jejich pokladnách skončilo rekordních 1,5 miliardy korun. Podle statistik Unie filmových distributorů počet návštěvníků v kinech za prvních deset letošních měsíců klesl meziročně o 2,44 milionu na 8,93 milionu. Návštěvnost kin se loni zvýšila z 12,47 milionu diváků v roce 2009 na 13,537 milionu diváků, což je nejlepší výsledek od roku 1993. Česká kina v roce 2010 těžila zejména z filmového megahitu Avatar. Letošním statistikám pomohl poslední díl ze série příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Film Harry Potter a Relikvie smrti – část 2, natočený ve 3D, utržil sto milionů korun. Český film Lidice od premiéry 31. května vykázal tržby přes padesát milionů korun. Mezi úspěšné filmy patří snímek Muži v naději, jehož tržby činí zhruba sto milionů korun.

Rok 2011 přál pokračováním silných franšíz a potvrdil ústup animovaných spektáklů ze scény

Ačkoli do konce roku zbývají necelé dva týdny, žebříček světově nejvýdělečnějších filmů letošního roku se již příliš měnit nebude. Úspěšné filmy odhalily několik klíčových tezí o současném filmovém průmyslu. Hlavní je, že se dařilo především pokračováním silných filmových řad (v pětici vítězů jsou výlučně nové epizody silných franšíz, samozřejmě většina ve 3D). Další je markantní rozdíl mezi miliardářskými snímky (letos se poprvé urodily hned tři) a ostatními. Čtvrtý film letoška, Kung Fu Panda 2, se v historických tabulkách umístil až na 49. místě. Třetím důležitým faktem je ústup animovaných filmů, z nichž se v první pětce objevil jen jeden (Kung Fu Panda) a v top 10 jen tři (Auta 2 a Rio).

Harry Potter a relikvie smrti – část 2

1,328 miliardy dolarů Závěrečný díl filmového Harryho Pottera se zároveň stal jeho nejvýdělečnější epizodou. Miliony diváků čekaly na finální střet mladého čaroděje Harryho Pottera a jeho přátel se silami zla reprezentovanými především tajemným lordem Voldemortem. A v režii Davida Yatese nejspíš většinu fandů knih J. K. Rowlingové uspokojilo. Studio Warner Bros. může být s výkonem celé řady nadmíru spokojeno, i díky tržbám osmého filmu převyšujícím 1,3 miliardy dolarů je z filmového Harryho Pottera na dlouhou dobu nejvýnosnější filmová franšíza vůbec.
ilustrační fotoilustrační foto | warner bros.

Transformers 3

1,123 miliardy dolarů Silný tandem Michael Bay (režie) a Steven Spielberg (výkonný producent) stojí za veleúspěšnou řadou o Transformerech, robotických mimozemšťanech chránících lidstvo před jinými obrroboty. Zatímco letošní Harry Potter potvrdil dominanci v rámci řady v USA i na ostatních trzích, Transformers začínají vykazovat známky únavy na domácím trhu. V Americe utržili o padesát milionů dolarů méně než předchozí díl, to však plně vynahradil zbytek světa, kde se Bayově 3D snímku dařilo mimořádně (téměř 771 milionů dolarů). Díky tomu se třetí Transformers v historických tabulkách umístili na čtvrtém místě.
ilustrační fotoilustrační foto | bontonfilm

Kung Fu Panda 2

663 milionu dolarů Animovaná Kung Fu Panda letos patří k unikátům. Jako jediný animovaný snímek se zařadila mezi pětici nejvýdělečnějších filmů roku a potvrdila postupný komerční propad žánru. Jako jediný z pětice pak byla označena za propadák, a to především kvůli americkým tržbám. Ty nepřesáhly 165 milionů dolarů, což je suverénně nejméně z celé pětice (a dokonce druhý nejhorší výsledek z TOP 10). Půlmiliarda z ostatních teritorií možná této animované řadě zachrání život, ale jisté to není.
ilustrační fotoilustrační foto | bontonfilm

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

1,044 miliardy dolarů Johnny Depp a další tvůrci řady dobrodružných snímků o Pirátech z Karibiku se ocitli ve vodách podivna. Jednak je opustil režisér prvních tří snímků Gore Verbinski a nahradil jej nevýrazný Rob Marshall, jednak odešlo i několik původních herců. Podivná ale byla hlavně komerční reakce. Zatímco v USA snímek v podstatě propadl (utržil 241 milionů dolarů, méně než činil 250milionový rozpočet), ostatní trhy Piráty zachránily. Více než 802 milionů z neamerických kin patří k nejvyšším hodnotám všech dob, a především díky nim se čtvrtí Piráti z Karibiku stali osmým nejvýdělečnějším filmem všech dob.
ilustrační fotoilustrační foto | falcon

Twilight – sága: Rozbřesk – 1. část

648 milionů dolarů Ještě větší unikát než Kung Fu Panda, nejnovější a zároveň předposlední díl Twilight ságy (neboli Stmívání) totiž jako jediný film v TOP 5 žebříčku není trojrozměrný a jako jediný neprodukuje žádné studio velké šestky. Zároveň jde o typického šampiona na krátké tratě, protože snad kromě závěrečného Harryho Pottera žádný z letošních filmů nevydělával tak rychle jako Stmívání. Díky věrnému teenagerskému publiku, které chce oblíbenou upíří romanci vidět na plátně, se této sáze vzácně daří vyrovnaně v USA i na ostatních trzích. Uvidíme, jak se příští rok bude dařit závěru série.

ilustrační fotoilustrační foto | bontonfilm