Týdeník News of the World kvůli skandálu skončil

Naposledy. Týdeník
fungoval od roku 1843.
Murdochova společnost
oznámila jeho konec teprve
minulý týden.

Naposledy. Týdeník fungoval od roku 1843. Murdochova společnost oznámila jeho konec teprve minulý týden.

Britský bulvární týdeník News of the World vyšel tento víkend kvůli skandálu s odposlechy naposledy. „Děkujeme vám a sbohem,“ loučil se s čtenáři na titulní straně po 168 letech. Noviny se tentokrát objevily v téměř dvojnásobném nákladu pěti milionů výtisků, zisk z prodeje mají dostat čtyři charitativní organizace.

Nedělník v uplynulých letech údajně odposlouchával mobilní telefony celebrit i politiků. Jeho pověst ale nejhůře poznamenalo zjištění, že zřejmě nerespektoval ani soukromí příbuzných obětí útoků v londýnském metru v roce 2005, vojáků zabitých v Afghánistánu nebo se prý v roce 2002 naboural do hlasové schránky unesené a zavražděné školačky. „Jednoduše řečeno, ztratili jsme svoji cestu,“ připustil týdeník v omluvném úvodníku posledního čísla.

Podezření z pochybných praktik se prověřovala už před několika lety, kdy se prošetřoval únik informací z královské rodiny. Ze začátku se ale zdálo, že odposlechy jsou ojedinělou záležitostí. Nyní však seznam možných obětí čítá až čtyři tisíce jmen. Hovoří se i o zapojení policistů, kteří měli dostávat nemalé částky za poskytování informací.

Skandáů nedělníku News of the WorldSkandáů nedělníku News of the World

Skandál zasáhl i premiéra Davida Camerona, který zaměstnal i přes varování někdejšího šéfredaktora listu Andyho Coulsona jako svého mediálního poradce. Šéf konzervativců uvedl, že za své rozhodnutí přijímá plnou zodpovědnost, a ohlásil nezávislé vyšetřování případu. Coulson byl v pátek zatčen.
Mediální magnát Rupert Murdoch, do jehož impéria nedělník od roku 1969 patří, uvedl, že jeho zastavení bylo kolektivním rozhodnutím. Noviny v poslední době přišly o řadu inzerentů.

Murdoch se vydal do Londýna krizi řešit. Aféra totiž ohrožuje jeho záměr převzít televizi BSkyB, kde má zatím 39procentní podíl. Proti jeho plánu se staví zejména labouristé. Jejich šéf Ed Miliband žádá odklad převzetí do doby, než bude vyšetřovování celé kauzy uzavřeno. Má podporu i některých členů koaličních liberálních demokratů.