Ukradený služební počítač? Škoda až za 1,2 milionu, počítají firmy

notebook (ilustrační foto)

notebook (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova E15

Většina ukradených notebooků neměla nastavenou žádnou ochranu dat. Přitom pro firmy jsou mnohem cennější data než samotná zažízení. Společnosti si je cení až na 1,2 milionu korun, jak ukázal průzkum společnosti Intel.

Firemní notebooky se nejčastěji ztrácejí při cestování. Letištní terminály, dopravní prostředky, nádraží či parkoviště a dálniční odpočívadla se staly osudnou každé druhé okradené firmě, na Slovensku a v České republice tomu tak bylo dokonce ve více než v polovině případů. Nejčastěji dochází ke zcizení firemních zařízení v dopravních prostředcích.

Přímo z kanceláře zmizí každý třetí notebook

„Jakmile opouští mobilní zařízeni firmu, je riziko výrazně vyšší. Ale ani když zůstává notebook ve firmě, není v bezpečí. Svědčí o tom například překvapivě více než třetina notebooků ukradených přímo v polských firmách, o mnoho lépe to nedopadlo ani v českých firmách, kde se na pracovišti ztrácí každý třetí notebook,“ uvádí Evžen Pavlovský z Intelu.

Celková přibližně čtvrtina odcizených počítačů ve středoevropských firmách převyšuje ztráty amerických firem, kde se podle srovnatelného průzkumu ztratilo 12 procent firemních notebooků.

Největší ztráta: data, data, data

Největší nebezpečením v případě odcizeného notebooku není pro firmy ztráta samotného zařízení, ale ztráta dat. Zatímco cena samotného hardwaru se průměrně pohybuje na úrovni 30 tisíc korun, hodnotu ztracených dat si firmy považují v průměru na 183 tisíc korun. Nejvyšší průměrná „cena“ dat je v Polsku (přes 200 tisíc), následuje Česko (190 tisíc) a Maďarsko (188 tisíc), žebříček uzavírá Slovensko (155 tisíc). Do této částky firmy započítaly také duševní vlastnictví, ztrátu produktivity pracovníka a čas odborníků, kteří celou záležitost řeší.

Iluze neškodných zaměstnanců. Firmy si špatně chrání data