Velký úspěch Česka. Do Ostravy získá kvantový počítač a rozběhne kvantovou síť

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations při VŠB-TUO v Ostravě

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations při VŠB-TUO v Ostravě Zdroj: IT4Innovations

České republice se povedl majstrštyk v mezinárodním vyjednávání. V Ostravě bude instalován kvantový počítač, k němuž budou mít přístup i další země Evropské unie. Česko bude práci několika mezinárodních vědeckých týmů koordinovat a připojí se k vybudování evropské kvantové komunikační sítě. Ta bude vynikat extrémním zabezpečením.

Stroj bude sloužit zejména vědcům nebo firmám v rámci výzkumu a vývoje. Zájem o kvantové počítání ale mají i armády a bezpečnostní složky, protože kvantové počítače mohou pomoci v rozlousknutí současných šifer pro komunikaci.

„Existují například obavy, že by kvantové počítače mohly rozluštit současné způsoby šifrování informací, jako jsou klíče RSA. To by mělo naprosto zásadní dopady prakticky na vše,“ upozornil Petr Kocmich, odborník na kyberbezpečnost z firmy Soitron.

„Poskytuji konzultace NATO nebo české armádě. Organizace tohoto druhu obecně kvantové počítače velmi aktivně sledují,“ potvrdil Michal Křelina, který působí jako teoretický jaderný a částicový fyzik na „jaderce“ ČVUT a který provozuje konzultační firmu zaměřenou na kvantové počítání.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!