Většina lidí vyhodí mobilní telefon do koše, porušují tím zákon

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Zájem o ekologické zlikvidování starých mobilů je mezi Čechy malý. Podle informací, které poskytli zpracovatelé elektroodpadu, se v Česku recykluje pouze pět procent vysloužilých mobilních telefonů. Drtivá většina přístrojů tak končí nezákonně v popelnicích, nebo je lidé mají schované doma v zásuvkách.

Informovala o tom Lucie Paseková z agentury Lesensky.cz. Přitom 80 procent součástek z telefonu lze opětovně využít. Vyhazování mobilů do běžného odpadu poškozuje přírodu, například jeden vyhozený přístroj dokáže obsahem škodlivých látek znehodnotit přes sto tisíc litrů vody. Recyklací mobilů se přitom mohou získat hodnotné materiály, jako je zlato, stříbro, palladium nebo platina.

„Mezi elektroodpadem patří mobily k nejméně odevzdávaným spotřebičům, z celkového množství vyřazených přístrojů lidé odevzdají jen asi pět procent,“ uvedl zástupce společnosti Rema Systém Petr Kubernát.

Nezájem o recyklaci připustil i manažer Vodafone Přemysl Filip, podle něhož zákazníci v jejich prodejnách odevzdávají pouze jednotky procent. Mobily se zpětně odebírají zdarma, zájem prý vzroste, jen když jsou nějak drobně motivováni třeba dárky.

V České republice existuje několik tisíc sběrných míst. Lidé se mohou informovat u jednotlivých kolektivních systémů, jejichž seznam je na webu ministerstva životního prostředí. Odebírají je i sběrné dvory, kovošroty je ale nevykupují. Svoz elektroodpadu se dá objednat i přímo z domu.

Tabulka poměru zpětně odebraných elektrozařízení v roce 2012 za kolektivní systém Rema:
Skupina zařízení: Podíl na celkovém objemu:
Velké domácí spotřebiče a chladící zařízení 10 %
Malé domácí spotřebiče 4 %
Zařízení IT a telekomunikačních technologií 60 %
Televizory a další spotřebitelská zařízení 10 %
Osvětlovací zařízení, zářivky 1 %
Elektrické a elektronické nástroje 2 %
Hračky, vybavení pro volný čas 4 %
Lékařské přístroje 1 %
Přístroje pro monitorování a kontrolu 1 %
Baterie 2 %
Mobilní telefony 0,09 %
Ostatní 5 %

Recyklaci se poté věnují specializované firmy, které drahé kovy oddělují složitými metodami od zbytku materiálu a provádějí následné rafinování. Získaný drahý kov projde procesem homogenizace tavením a dále analýzou, která přesně určí obsah kovů v tavenině a jejich ryzost.

Jeden přístroj například obsahuje v průměru 24 miligramů zlata, a dokonce 205 miligramů stříbra. Z tuny mobilů lze pak získat až 350 gramů zlata, ze stejného množství zlatonosné primární horniny se získá pouhých pět gramů.

Těžba představuje zátěž pro životní prostředí a má negativní dopad na mnoho živočichů, například rozsáhlá těžba coltanu pro výrobu miniaturních kondenzátorů ohrožuje v Africe život goril nížinných. I proto se kvůli omezení těžby v zoo po celém světě vybírají staré mobily k recyklaci.