Za dvacet dní má být hotovo. Avast a NortonLifeLock dokončují obří fúzi

Obchod už schválily antimonopolní úřady většiny zemí, v nichž mají obě firmy významnější pozici. Stále ale ještě chybí razítko úředníků například z Velké Británie, Německa nebo Španělska.

Obchod už schválily antimonopolní úřady většiny zemí, v nichž mají obě firmy významnější pozici. Stále ale ještě chybí razítko úředníků například z Velké Británie, Německa nebo Španělska. Zdroj: Avast

Jedna z největších transakcí české historie spěje ke svému dokončení. Z aktualizovaného plánu společnosti Avast vyplývá, že k jejímu definitivnímu spojení s americkým gigantem NortonLifeLock dojde už 24. února.
Ondřej Vlček, šéf společnosti Avast
Spoluzakladatelé společnosti Avast Pavel Baudiš a Eduard Kučera.
4
Fotogalerie

Jedna z největších transakcí české historie spěje ke svému dokončení. Z aktualizovaného plánu společnosti Avast vyplývá, že k jejímu definitivnímu spojení s americkým gigantem NortonLifeLock dojde už 24. února. Původně firmy předpokládaly, že k podpisu smlouvy dojde až v polovině roku. Informace Avast zveřejnil na svých stránkách v sekci pro investory.

Obchod už schválily antimonopolní úřady většiny zemí, v nichž mají obě firmy významnější pozici. Stále ale ještě chybí razítko úředníků například z Velké Británie, Německa nebo Španělska. Přesto z nového časového plánu vyplývá, že už 25. února by z kapitálového trhu mohly zmizet akcie Avastu a ve stejný den by měly být na americké burze Nasdaq zalistované akcie nové společné firmy. Obě firmy ovšem dodávají, že časový harmonogram není pevný a může se kvůli vnějším okolnostem vždy změnit.

Avast se k důvodům urychlení procesu nad rámec zveřejněné zprávy vyjádřit nechtěl. Spoluzakladatel Avastu Pavel Baudiš v nedávném rozhovoru pro magazín E15 nicméně uvedl, že ho překvapila zejména rychlost antimonopolního úřadu ve Spojených státech. „Nejvíce pozornosti směřovalo k americkému trhu, protože bylo možné, že tamní regulátoři transakci budou zkoumat velmi podrobně. Paradoxně to ale schválili už v prvním kroku,“ sdělil před pár týdny Baudiš.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Šéf Avastu Ondřej Vlček už v létě upozornil, že po spojení obou firem vznikne společnost, která bude jednou z dvaceti největších softwarových společností na světě. ​​V nově vzniklé společnosti získá Vlček post prezidenta. Na starosti bude mít všechnu technologii, všechny inovace, produkty, služby a veškerý inženýring. Baudiš sice také zamíří do představenstva, ale žádnou exekutivní roli mít nebude. Druhý zakladatel Avastu Eduard Kučera v nové společnosti už aktivní nebude.

Američané za Avast nabídli až 8,6 miliardy dolarů, v přepočtu přibližně 183 miliard korun. Konkrétní částka záleží na způsobu dokončení transakce a ten zatím nebyl upřesněn.

Baudiš, Kučera i Vlček získají podíl v nově vzniklé firmě. Zároveň dostanou v souhrnu kolem 12,5 miliardy korun v hotovosti.