Začíná trh věřit mobilním snahám Facebooku? Akcie rekordně rostly

smartphone, Facebook, aplikace

smartphone, Facebook, aplikace Zdroj: profimedia.cz

Akcie sociální sítě Facebook se odrazily ode dna a zažily zatím svůj největší vzestup, když posílily o 7,7 procenta na 20,93 dolaru. Investoři reagovali na rozhovor s generálním ředitelem Markem Zuckerbergem, který naznačil, že firma se nyní hodlá zaměřit na služby v mobilech. Facebooku pomohla i premiéra nového iPhonu 5, který počítá s užší integrací této sociální sítě – umožní lepší sdílení fotek a propojení s hlasovým ovládáním.

Zuckerberg v prvním rozhovoru od úpisu akcií Facebooku uznal, že výsledek vstupu na burzu je zjevným zklamáním. Facebook upisoval akcie za 38 dolarů, jejich cena se ale od května propadla na polovinu. Podle Zuckerberga to nepřispívá náladě ve firmě. Jakékoli poraženectví ale chce zvrátit.

Šéf Facebooku míní, že si investoři neuvědomují, jaký potenciál sociální síť může mít díky mobilním zařízením s připojením na internet. Nakopnutí v tomto směru je i užší integrace s iPhonem, nejprodávanějším smartphonem.

„Investoři začínají věřit tomu, že se Zuckerberg opravdu začíná zaměřovat na přístup z mobilů a jeho zpoplatnění,“ uvedl pro Bloomberg Mark Harding z JMP Securities LLC.

Vývoj akcií Facebooku

FacebookFacebook | Yahoo

Šéf Facebooku také konstatoval, že pro smartphony má smysl vyvíjet aplikace na míru. Zaměření se na mobilní verze webů používající HTML5 podle něj byla jedna ze strategických chyb firmy.

Zuckerberg zároveň vyvrátil spekulace, že chce Facebook vyvíjet vlastní chytrý telefon se samostatným operačním systémem. Namísto toho bude chtít zajistit, aby systém Facebooku byl kompatibilní s jakýmkoli zařízením, které lidé k připojení k internetu používají.

Zuckerberga láká vlastní vyhledávací systém

Podle Zuckerberga je také velkou příležitostí pro Facebook vlastní vyhledávací systém. Šéf Facebooku míní, že uživatelé stále více chtějí při vyhledávání odpovědi na konkrétní otázky a klasické prohledávání webu podle klíčových slov je neuspokojuje.

„Facebook s tomto směru má poměrně unikátní pozici a mohl by vyhledávat odpovědi na základě znalosti uživatele. Máme tým, který na tom pracuje. Myslím, že je zjevné, že je to jedna z oblastí, kterými bychom se měli v budoucnu zabývat. Máme kolem jedné miliardy hledání denně a vůbec toho zatím nevyužíváme,“ poznamenal Zuckerberg.