Zakázky přes e-tržiště se nechytly, užívá je jen stát. Systém je příliš složitý

Myšlenka, že e-tržiště pomohou rozhýbat trh se zadáváním zakázek, se v Česku zatím neprosadila. Přes e-tržiště se od května loňského roku do jeho konce zadalo celkem 13 490 zakázek za 1,176 miliardy korun. Jenže drtivou většinu, 93 procent, zadal stát a zbylých sedm procent zakázek příspěvkové organizace státu. Informovala o tom společnost Otidea, která se zaměřuje na administraci, audit a vzdělávání v oblasti veřejných zakázek.

„Statistiky tak jasně prokázaly, že e-tržiště zatím využívají pouze povinné subjekty,“ konstatoval ředidel společnosti Otidea Tomáš Langr. Největší část zakázek (72 procent) tvořila oblast dodávek, 23 procent patřilo službám a pět procent si ukrojily stavební práce.

Zadavatelé veřejných zakázek ze státní správy systém považují za transparentnější a objektivnější. Přitom ani finančně e-tržiště nevycházejí až tak špatně. Průzkum ukázal, že 60 procent zadavatelů zaznamenalo finanční úspory, 37 procent úřadů například uspořilo na menším množství vytištěného papíru. Faktem však je, že 30 procent respondentů vzkázalo, že u nich kvůli novému systému pracuje na zadávání zakázek více lidí než dříve.

Naopak neprůkazné výsledky má otázka, zda e-tržiště nějak ovlivnilo délku zadávání zakázek. Celých 30 procent zadavatelů tvrdí, že se systém zrychlil, naopak 26 procent tvrdí opak.

Čekalo se to

„Většina výsledků nás nepřekvapila, potvrzují naše očekávání. Z praxe víme, že zadavatele nejvíce trápí složitost systému. Naše data potvrzují, že 83 procent úředníků by uvítalo jeho zjednodušení. Podle téměř 40 procent jsou e-tržiště složitá natolik, že proces zadávání nijak neusnadňují ani nezrychlují. Na tom by se podle nás mělo začít pracovat co nejdříve,“ okomentoval výsledky průzkumu Langr.

E-tržiště jsou webovou aplikací umožňující elektronické zadávání veřejných zakázek. Jedná se o plně elektronický systém, v němž jsou úkony zadávacího řízení prováděny elektronicky, a ve většině případů tak nahradí dosavadní listinný způsob zadávání veřejných zakázek. Pro následujících pět let vybralo ministerstvo pro místní rozvoj v koncesním řízení na vytvoření a provoz e-tržišť pět provozovatelů: Českou poštu, Český trh, Tendermarket, Syntaxit a Vortal.

Ministerstvo o problému ví

Ministerstvo pro místní rozvoj E15. cz sdělilo, že bude pracovat na zjednodušení užívání systému. Vyjádřilo se i k novele zákona o veřejných zakázkách. Její Návrh má už dle MMR brzy projednat vláda. Novela by měla začít platit od ledna 2014.

„Reagujeme na největší komplikace v zadávacích řízeních a snažíme se o co nejmenší zásahy do současného znění. Měla by se změnit kontroverzní ustanovení, se kterými mají zadavatelé v praxi největší problémy. Rozsáhlou reformu zákona o veřejných zakázkách chystáme až po schválení nových evropských směrnic,“ uvedl Jan Sixta, náměstek ministra pro místní rozvoj pro veřejné investování a legislativu.

V případě schválení novely se nesníží limit pro veřejné zakázky na stavební práce ze tří na jeden milion korun, který měl dle současného zákona začít platit od začátku příštího roku. Zadávací řízení, do kterého se přihlásí jediný účastník, už zadavatelé nebudou muset neustále rušit a opakovat, ale budou mít možnost vyhlásit novou soutěž, v níž bude moci zvítězit i jediný dodavatel.

Úředníci si oddechnou, oponenti nebudou

A u těchto opakovaných zakázek odpadne i povinnost uveřejňovat předběžné oznámení, které nyní každou soutěž prodlužuje o měsíc. Novela ale odsune i další změny, které již měly začít platit od ledna 2014. Například vzdělávání úředníků a zavedení institutu oponentů, kteří by měli hodnotit průběh zadávacího řízení u nadlimitních zakázek.

„Chystaná změna v případě podání jediné nabídky výrazně zrychlí proces zadávání zakázek a sníží náklady zadavatele. Tento problém je nejmarkantnější v oblasti nákupu speciálních vědeckých přístrojů, kdy se řada zadavatelů dostává do neřešitelných situací, kdy musí řízení z důvodu podání jediné nabídky zrušit a následně soutěž několikrát opakovat, čímž jim narůstají náklady a v některých případech i přichází o přidělenou dotaci,“ konstatoval Vladimír Levandovský, expert na veřejné zakázky v oblasti vědy a výzkumu z týmu Otidea.

E-tržiště mohou ulevit malým obcím