Zakladatel Googlu Brin: Svobodu webu ohrožují i Apple a Facebook

Sergey Brin

Sergey Brin Zdroj: profimedia.cz

Principy svobody a otevřenosti, které jsou spojené s počátky internetu, čelí dosud největším hrozbám v historii. V rozhovoru pro list The Guardian to řekl spoluzakladatel Googlu Sergey Brin. Ohrožení přichází z více stran – svobodné základy webu podle Brina narušují jak státní instituce, tak zábavní průmysl a některé velké firmy – jako například Facebook nebo Apple.

„Po celém světě se proti otevřenému internetu spojují velmi vlivné síly, kterých se obávám víc, než kdykoliv předtím. Je to děsivé,“ uvedl Brin.

Zásahy do svobody internetu ze strany státu jsou známé. Nejkřiklavější je cenzura webu a omezování elektronické komunikace v zemích s autoritářskými vládami – například v Číně, Saudské Arábii nebo v Íránu.

Sergey Brin, který je považovaný za hlavního iniciátora stažení Googlu z Číny v roce 2010, mluví o tom, jak dříve nevěřil tomu, že je možné internet dlouhodobě účinně kontrolovat. „Myslel jsem si, že není cesty, jak vrátit vypuštěného džina zpět do láhve. Ukazuje se ale, že to možné je,“ uvedl.

Brin: Facebook a Apple vytvářejí hradby a dusí tak inovace

Podle osmatřicetiletého miliardáře ale přicházejí hrozby pro otevřený internet i z jiných stran. V rozhovoru pro Guardian jmenoval mimo jiné i současné protipirátské tažení mocných firem zábavního průmyslu. Brin ale vypíchl také praktiky mocných technologických firem jako Facebook nebo Apple, které přísně kontrolují, jaký software se na jejich platformu dostane.

Obě firmy podle něj vytvářejí nepropustné hradby, ve kterých mají plnou kontrolu nad svými uživateli. Jejich přílišný rozmach by podle Brina mohl zadusit inovace a internet „balkanizovat“. „Je toho hodně co ztratit. Například všechny data v aplikacích, k nimž nemají přístup programy prohledávající internet,“ uvedl.

Brin uvedl, že by spolu s Larry Pagem nebyli schopni Google založit, kdyby v době jeho vzniku internetu dominoval web jako Facebook. „Musíte hrát podle jeho pravidel a ty jsou svazující. Náš vyhledávač jsme mohli vyvinout právě díky tomu, že web byl tak otevřený,“ poznamenal Brin. Dodal, že zatímco Facebook třeba pracuje s kontakty z Gmailu bez omezení, sociální síť uživatelům staví při převádění dat do jiných služeb překážky.

S Googlem jsou spojené obavy o osud shromažďovaných dat

Brin mluvil i o obavách lidí spojených s Googlem. Připustil, že data, která shromažďuje, mohou někteří vnímat s obavami. Americkým úřadům prý musí pravidelně předávat data o uživatelích, kteří se to v některých případech ani nedozvědí.

„Snažíme se bojovat a mnoho z těchto požadavků odmítáme. Bohužel nemůžeme mávnout kouzelnou hůlkou a vymanit se z kontroly americké legislativy,“ uzavřel Brin.

The Guardian nicméně poznamenává, že Brinovy poznámky o Facebooku pravděpodobně vyvolají rozporuplné reakce. Google provozovateli největší internetové sociální sítě přímo konkuruje svou službou Google+.

Google v minulosti opakovaně čelil kritice, že málo chrání soukromí svých uživatelů. Například při uvedení své předchozí sociální sítě Google Buzz lidem automaticky přidal do seznamu přátel jejich nejčastěji využívané e-mailové kontakty. Později nastavení služby po kritice změnil. Letos pak společnost spustila rozsáhlou reklamní kampaň, ve které se snažil zmírnit obavy uživatelů ohledně toho, že začala začleňovat do výsledků vyhledávání jejich soukromá data.