Unijní důtka Chorvatsku. Musí snížit svůj dluh

Chorvatsko vstoupilo do EU, ilustrační foto

Chorvatsko vstoupilo do EU, ilustrační foto

Privatizace loďařských společností, dálnic, výrazné škrty ve státním rozpočtu a zlepšený výběr daní. To by mělo do roku 2016 pomoci Chorvatsku srazit rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu, což požaduje Evropská komise.

Chorvaté svůj plán na ozdravění státních financí představili v Bruselu, kde ministři financí členských zemí unie zahájili s touto jihoslovanskou zemí řízení kvůli jejímu nadměrnému schodku. Chorvatsko je nejmladším členem EU, v bloku je teprve od loňského léta.

„Je pravda, že Chorvatsko prochází obtížným obdobím,“ připustil po dnešním jednání unijních ministrů náměstek českého ministra financí Radek Urban. Připomněl, že letos i příští rok by měl být chorvatský deficit někde okolo 5,5 procenta HDP. Podobně vysoké schodky ostatně Chorvatsko vykazuje už od roku 2009. Země také nejspíš brzy přesáhne maastrichtské dluhové kritérium, když se podíl dluhu na HDP letos zřejmě vyšplhá na skoro 65 procent. Loni to bylo podle údajů Evropské komise 59,6 procenta.

Ekonomické ukazatele 2011Ekonomické ukazatele 2011

Podle Urbana Chorvatsko evropské připomínky akceptuje. Navržený program řešení situace označil český náměstek za „ambiciózní“. Záhřeb podle něj dostal od EU „oddechový čas“ na to, aby unii přesvědčil, že se s následky ekonomické krize dokáže vypořádat.

Minulý týden snížila ratingová agentura Standard & Poor's hodnocení úvěrové spolehlivosti Chorvatska o jeden stupeň na BB. Předpověděla, že chorvatská ekonomika letos zůstane již šestým rokem v recesi. Země se potýká s vleklou recesí, stoupající nezaměstnaností, napjatými veřejnými financemi a nevýkonnou státní správou. S&P dokonce za jeden z důvodů snížení ratingu označila neschopnost vlády zlepšit stav veřejných financí.