V dubnu zdražily hlavně oděvy a obuv, hlásí statistici

nákupní centra

nákupní centra Zdroj: E15

Spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly proti předchozímu měsíci o 0,1 procenta. Zdražily zejména oděvy a obuv, lidé si připlatili i za alkohol a tabák. Meziroční inflace byla v dubnu stejná jako v únoru a březnu, a to 1,7 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Analytici podobný vývoj očekávali.

Meziměsíční zvýšení spotřebitelských cen ovlivnilo zejména sezónní zvýšení cen oděvů o 3,7 procenta a obuvi o 9,2 procenta. Z alkoholických nápojů vzrostly ceny lihovin, piva a vína. Dražší bylo i kosmetické zboží. Klesly naopak ceny potravin, především pečiva, vajec a jogurtů, zlevnily také nealkoholické nápoje a telefonické sužby.

V dubnu po třech měsících růstu klesly i ceny pohonných hmot, a to o 1,3 procenta.

Vývoj inflace v uplynulých měsících:

Vývoj inflace v ČR do dubna 2013Vývoj inflace v ČR do dubna 2013 | E15

„Pro spotřebitele to je celkově příznivá situace - ceny rostou poměrně zvolna, a to nahrává tomu, aby mzdy začaly růst rychleji než ceny. Nízká inflace má ale i svá negativa. Existuje velký rozdíl mezi kategoriemi, ve kterých ceny rostou nebo naopak klesají,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

Podle něj inflaci ženou vzhůru zejména ceny potravin, které oproti stejnému měsíci předchozího roku vzrostly o pět procent. „Nejvíce zdražovaly ty nejzákladnější potraviny: pečivo, mléko, nebo brambor. Ceny potravin rostou nepřetržitě téměř tři roky. I přesto je aktuální inflace v oblasti potravin v porovnání s loňským rokem mírnější,“ konstatoval Kozub.

Spotřebitele podle Kozuba mohl potěšit zejména pokles cen dopravních prostředků. „K tomu se navíc přidávají i meziročně nižší ceny pohonných hmot, které jsou pozitivní jak pro řidiče, tak i dopravní firmy. Stejně tak i u oblečení a obuvi dochází v dlouhodobém horizontu k poklesu cen,“ . Přesto pokles cen je výrazný hlavně u zboží, které není životně nezbytné. „Naopak u nezbytných výdajů - u potravin a bydlení - ceny stále rostou,“ míní analytik.

Pro budoucnost neočekává žádné změny dosavadního trendu. „Vzhledem k velmi slabé spotřebitelské poptávce není mnoho důvodů k tomu, aby ceny rostly. Jedním z nich je prozatím vývoj koruny, která vůči euru oslabuje, a tak importované zboží nemůže prozatím zlevňovat,“ dodal Kozub.

Srovnání inflace v Česku a sousedních zemích:

Srovnání inflace v Česku a sousedních zemíchSrovnání inflace v Česku a sousedních zemích | Eurostat

Rostly ceny lihovin, zlevnilo telefonování

Meziroční inflace je od února na stejné úrovni, přesto byl ale podle statistiků cenový vývoj u některých oddílů spotřebního koše v těchto měsících odlišný. Zrychlilo například zdražení lihovin, v dubnu jejich ceny vzrostly o 8,2 procenta, zatímco v březnu klesly o necelé procento. Zrychlil i růst cen pekárenských výrobků a obilovin, mléka, olejů a tuků, brambor, plodové zeleniny a kakaa. Na druhé straně výrazněji klesly ceny telefonických a telefaxových služeb. V oddíle doprava se prohloubil pokles cen vlivem snížení cen pohonných hmot.