V obchodních sporech využijte rozhodčí soud

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: rozhodcisoud.net

Podnikáte a máte stálého odběratele nebo dodavatele? Podepisujete kontrakty s novými partnery? Chcete se svou činností expandovat do zahraničí? Pokud ano, znamená to pro vás podepsat nemálo smluv, ze kterých může v budoucnu vyplynout i nějaké to úskalí při neshodách v řešení případných sporů s vašimi obchodními partnery.

Vyřešte to rozhodčí doložkou

V obchodní praxi jsou rozhodčí doložky rychlou a efektivní cestou k řešení případných sporů hlavně v rámci mezifiremních obchodních vztahů. Jak říká JUDr. Luděk Lisse, Ph.D. LL.M. z Rozhodčího soudu při IAL SE (Institute of Arbitration Law): „Moderní předpisy rozhodčích řízení a rozhodčích doložek ve smlouvě ulehčí mnoha firmám podnikatelskou činnost.“ Rozhodčí doložka by totiž měla představovat jakousi alternativu k eventuální soudní při. Jde o to, aby kvůli nákladům na soudní řízení a jeho průtahům, nepozbylo řešení sporu smysl. Rozhodčí řízení předpokládá dohodu sporných stran o tom, že jejich spor rozhodne nikoliv soud, ale rozhodce. Jedná se většinou o rychlý a elegantní způsob řešení sporu, který je navíc úsporný z hlediska času i nákladů.

Ve smlouvách se shodněte na nezávislém rozhodci

Pokud podepisujete rozhodčí doložku, zajímejte se o to, kdo bude případný spor rozhodovat. Obě smluvní strany by se měli shodnout na osobě, o které si jsou jisti, že případný spor vyřeší v zájmu obou stran. Nebo se obrátit na odborníky v rozhodcovské činnosti, kterými je u nás Rozhodčí soud při IAL SE (www.rozhodcisoud.net). Rozhodčí doložka, ve které všechny spory vzniklé ze smlouvy rozhodne rozhodce jmenovaný do funkce předsedou mezinárodního Rozhodčího soudu při IAL SE, zajistí oběma smluvním stranám nezávislé, rychlé a efektivní vyřešení případného sporu. A to nejen v tuzemských obchodních smlouvách, ale i v oblasti smluv uzavíraných v mezinárodních obchodních vztazích.

Právně kvalifikovaný rozhodce je zárukou objektivity

V současném znění zákona o rozhodčím řízení může být rozhodcem v podstatě kdokoli. Tedy i fyzická osoba bez jakékoli kvalifikace v oboru obchodního práva. Toto se má však do budoucna změnit a připravovaná novela zákona dovolí jmenovat do funkce rozhodce často osoby vzdělané pouze v oboru práva. Při podpisu rozhodčí doložky se totiž zbavujete možnosti dovolat se soudu a jeho nestranného rozhodnutí. Rozhodčí soud při IAL SE (www.rozhodcisoud.net) takové nestranné rozhodnutí dokáže zaručit, a to zároveň při respektování podmínek smlouvy i rámce platných právních předpisů. Navíc disponuje 30 rozhodci (vysokoškolsky vzdělaní odborníci, zkušení právníci či ekonomové).