Vývoj polské ekonomiky překonal odhady, vzrostla o 4,3 procenta za rok

Panorama Varšavy

Panorama Varšavy Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Polská ekonomika vzrostla v loňském čtvrtém čtvrtletí oproti situaci před rokem o 4,3 procenta namísto 3,9 procenta, jak se uvádělo původně. Další dnešní data z průmyslu a z maloobchodu ale podle ekonomů naznačují, že v letošním prvním čtvrtletí by největší ekonomika ve střední a východní Evropě mohla zpomalit.

Růst ve čtvrtém kvartálu zrychlil z tempa 3,4 procenta v předešlém čtvrtletí. Za lepším výsledkem stály vyšší výdaje na konečnou spotřebu vlády, uvedl statistický úřad (GUS) v dnešním v doprovodném sdělení. Statistici rovněž potvrdili, že za celý uplynulý rok se hrubý domácí produkt (HDP) Polska zvýšil o 3,6 procenta. Hlavním motorem růstu byla domácí poptávka.

Další dnešní údaje z průmyslu a maloobchodu ale podle ekonomů naznačují, že hospodářský růst Polska by v prvním čtvrtletí mohl zpomalit.

Průmyslová výroba v Polsku rostla v březnu nejpomaleji za 16 měsíců. Produkce průmyslových podniků se zvýšila o 0,5 procenta po nárůstu o 6,7 procenta v únoru. Analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali růst o 3,0 procenta.

„Tyto údaje podporují náš scénář výrazného hospodářského zpomalení v letošním prvním čtvrtletí oproti čtvrtému kvartálu,“ uvedl podle agentury Reuters ekonom Krystian Jaworski ze společnosti Crédit Agricole Bank Polska. Další data ukázala, že nominální růst maloobchodních tržeb v březnu zpomalil na 0,8 procenta. Trh předpokládal růst o 3,4 procenta.

Ekonomové ale očekávají, že dynamika obratu polských obchodníků by se měla brzy zlepšit. Upozorňují přitom na nový vládní program přídavků na dítě, v jehož rámci by se mezi rodiny měla jenom v letošním roce rozdělit částka odpovídající jednomu producentu HDP. Vláda v čele s konzervativní stranou Právo a spravedlnost plánuje v příštích letech výrazně zvýšit výběr daní, aby mohla program financovat.

Česká ekonomika stoupla v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně o čtyři procenta. Za celý uplynulý rok se zvýšila o 4,3 procenta, potvrdil na konci března český statistický úřad.