Zahraniční obchod láme rekordy. Dosáhl přebytku téměř 24 miliard

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Tuzemskému zahraničnímu obchodu se v březnu dařilo. Podle předběžných údajů skončil s historicky nejvyšším přebytkem 23,8 miliardy, což je meziroční nárůst téměř o třetinu. Na výsledku se příznivě podepsal především vývoz osobních automobilů, jak uvedl Český statistický úřad.

Český zahraniční obchod po slabším únoru navázal na lednová čísla a v březnu pokořil hned několik rekordů. „Poprvé v historii překročil korunový objem exportu v přeshraniční statistice 300 miliard korun, historicky rekordní byly také měsíční přebytky obchodu v národní i v přeshraniční statistice,“ vysvětluje analytik Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Vývoz tuzemských firem stoupl o 15,6 procenta, dovoz pak o 12,6 procenta. Hlavním tahounem růstu zahraničního obchodu jsou podle ČSÚ především dopravní prostředky, jejichž přebytek byl 8,5 miliardy korun, a to zejména díky zvýšení přebytku bilance silničních vozidel o stejnou hodnotu. Na posílení přebytku se podílelo i snížení schodku způsobeného dovozem minerálních paliv o 3,2 miliardy. Naopak nepříznivě celkové saldo ovlivnilo prohloubení schodku bilance s chemickými výrobky o 3,7 miliard.

Zveřejněná čísla dokládají silnou pozici, které se čeští exportéři aktuálně těší. „Česká ekonomika má štěstí na sousedy. Německu a Rakousku se v posledních měsících docela daří a je to znát i na poptávce po českém zboží,“ podotýká analytik David Marek z Patria Finance.

Vývoj českého exportu:Zahraniční obchod České republikyZahraniční obchod České republiky | tradingeconomics.comZdroj: tradingeconomics.com

Tradičně se na přebytku zahraničního obchodu podepsalo obchodování s Evropskou unií, které meziročně vzrostlo o více než devět miliard na celkových 56,3 miliardy korun. Deficit obchodu se státy mimo Evropskou unii se pak prohloubil o mírných 200 milionů korun na celkovou sumu 31,4 miliardy korun.

Dovoz klesl, chuť domácností utrácet však sílí

Vyšší přebytek ovlivnily také nižší dovozy. V tomto případě by se ovšem mělo jednat o dočasný výpadek, jelikož domácí poptávka sílí. „Domácnosti začínají více utrácet díky nízké inflaci, konci fiskální konsolidace a pomalu se lepšícímu trhu práce. Firmy vzhledem k oživení na našich exportních trzích a dobré finanční situaci zase začínají více investovat,“ uvedl v této souvislosti analytik Komerční banky Jiří Škop.

Analytik: Export bude tahounem tuzemské ekonomiky

Za celé první letošní čtvrtletí dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 50,1 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o 16,1 miliardy korun. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 16,1 procenta a dovoz o 14,4 procenta.

„Data o zahraničním obchodu za první tři měsíce letošního roku ukazují, že čistý export by měl zůstat hlavním zdrojem růstu ekonomiky. Letos očekávám zvýšení HDP o 2,6 procenta a čistý export by se na tom mělo podílet více než z poloviny,“ uvádí Marek z Patria Finance.

Přeshraniční pojetí

ČSÚ dnes zveřejnil i čísla odpovídající starší metodice, tedy přeshraničnímu pojetí. Podle předběžných údajů se takto počítáno v březnu meziročně vývoz zvýšil o 17 procenta a dovoz o 12,1 procenta. Celkový vývoz zboží v přeshraničním pojetí dosáhl hodnoty 306,2 miliardy korun a dovoz 257,1 miliardy korun.

Metoda národního pojetí vs. přeshraniční metoda
Metodika národního pojetí reflektuje změnu vlastnictví mezi domácími a zahraničními subjekty, ne pouze pohyb zboží přes hranice například i mezi vlastnicky propojenými firmami se sídlem v zahraničí. Dříve ČSÚ používal přeshraniční metodu, nová metodika výpočtu podle statistiků lépe odráží skutečný výkon domácí ekonomiky.