Zahraniční obchod se na jaře zmátořil, ekonomické oživení ale stále v nedohlednu

Automobilka

Automobilka Zdroj: Jiri Kotatko

Zahraniční obchod v dubnu po čtyřech měsících konečně ožil. Vývoz a dovoz podle předběžných údajů Českého statistického úřadu meziročně vzrostly, vývoz o 6,4 procenta a dovoz o 1,3 procenta. Přebytek zahraničního obchodu Česka tak v dubnu vzrostl na 33 miliard korun, což je meziročně o 13 miliard korun více. Čísla byla pro analytiky i trh příjemným překvapením, budoucnost však vidí stále nejistě.

„Obchodní bilance v dubnu překvapila velmi příjemně přebytkem 33 miliard korun. Trh očekával přebytek jen 20,5 miliard, my pak 19 miliard korun,“ okomentoval čísla analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

„Rychlá tempa růstu exportu a importu považujeme za další známku oživení české ekonomiky. Tento týden se jedná již o druhý náznak oživení ekonomiky, po úterní velmi dobré struktuře HDP, kdy pozitivně překvapila zejména rostoucí spotřeba domácností. Že by se tedy česká ekonomika začala vracet na rostoucí trajektorii?“ zauvažoval Franče.

„V dubnu se stabilizoval trh s osobními automobily v Evropské unii. Po měsících propadů o více než deset procent přišel měsíc, kdy se počty registrací zvedly. Pro Česko důležitá informace, protože dopravní prostředky jsou největší vývozní artikl. Stroje a dopravní zařízení tvoří více než polovinu celkového vývozu,“ doplnil kolegu analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

„Růst vývozu byl způsobený vyšší poptávkou na téměř všech trzích, hlavně v EU. Vývoz do Německa, největšího obchodního partnera Česka, vzrostl o devět procent a dokonce Slovensko, kterému se nyní nedaří špatně, absorbovalo o téměř pět procent více českého zboží,“ dodal Kozub.

Budoucnost zahraničního obchodu v Česku je ale podle Kozuba stále nejistá: „Německo ani eurozóna zatím nevykazují hodnoty, které by dávaly velký důvod k optimismu. Jejich prediktivní ukazatele se stále pohybují spíše v záporu, vyhráno tedy rozhodně není. Trhy, které mají naprosto jiný ekonomický cyklus než EU, například Rusko nebo Čína, se na zemích vývozu podílejí jen minimální hodnotou.“

Tradiční zboží stále jede

Ve skladbě bilance se tedy žádné překvapení nekonalo, prosazovalo se tradiční zboží. Vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně vzrostl o 4,9 procenta (6,8 miliardy korun). Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků byl meziročně nižší o 5,9 procenta (5,8 miliardy korun), klesl i dovoz minerálních paliv o 1,2 procenta (0,3 miliardy korun).

Přebytek v obchodu tak meziročně vzrostl u strojů a dopravních prostředků, průmyslového spotřebního zboží, polotovarů a materiálů a nápojů a tabáku. Deficit se naopak prohloubil u chemických výrobků, minerálních paliv a potravin a živých zvířat. U surovin přebytek klesl.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila aktivem 64,4 miliardy korun, které bylo meziročně o 6,2 miliardy vyšší. Naopak schodek obchodu se státy mimo EU se zmírnil o 6,6 miliardy korun a činil 30,8 miliardy korun.

Meziroční změny zahraničního obchodu v provnání k dubnu ( v mld. Kč)

Bilance ZO k dubnu 2013Bilance ZO k dubnu 2013 | CSU

Zdroj: ČSÚ